Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


lauantai 6. joulukuuta 2014

Joulukalenterin 6 luukku: Portviinisarjassa tarha-portviini

Kuva:Grahams.fi
Jatkamme portviinisarjaa siitä mihin LBV:ssä jäätiin. Seuraavana meillä on vuorossa yhden tarhan portviinit, joita on tullut markkinoille viimeisten vuosikymmenten aikana. Aiemmin vuosikertaviiniä voitiin tuottaa vain huippuvuosina, noin 3 kertaa vuosikymmenessä. -nykyään viininviljely- ja valmistustekniikat ovat kuitenkin Dourossa paljon kehittyneempiä, ja siten vuosikertaviiniä voidaan valmistaa lähes joka vuoden sadosta.

Yhden tarhan rypäleistä tuotettuihin vuosikerrallisiin portviineihin pätevät samat säännöt kuin vintage portiin, mutta lisäksi kaikkien rypäleiden on tultava samalta tarhalta. Näiden tarhaporttien avulla voikin tutustua douron portviinitarhojen terroir-ominaispiirteisiin, mikä ei aiemmin ole ollut mahdollista koska kaikki viinit ovat olleet sekoitteita vähintään eri tarhoilta mutta usein myös eri vuosilta. Näiden viinien sanotaan olevan parhaimmillaan noin 10 vuoden iässä, eli nuorempina kuin varsinaisten vinge portien

Alkon tilauvalikoimassa on ainakin Graham's Quinta dos Malvedos Vintage port 2001, jota emme tosin itse ole maistaneet mutta jota ainakin Decanterin arviot kehuvat kovasti.

2 kommenttia:

  1. Hyvä lisätieto on se, että yleensä tarhavintageja voidaan valmistaa myös niinä kehnompina vuosina - Vintaget ovat kuitenkin niitä lippulaivaviinejä, joiden pitää olla vain sitä parasta parasta.

    Tarhavintaget myös jakautuvat kahteen eri kastiin: toiset tuottajat tekevät näitä perus-Vintageja vaatimattomampia viinejä joko joka vuosi tai niinä vuosina, kun tarhojen tuotanto ei mene Vintageen, eli ns. "välivuosina". Toiset tuottajat taas pyrkivät tekemään ensisijaisesti huipputarhavintageja, eikä näillä tuottajilla taas usein edes ole sitä blendattua perus-Vintagea, joka tyypillisesti toimittaa sen lippulaivaviinin virkaa. Jälkimmäiset talot ovat erittäin harvinaisia, valtaosa toimii ensinmainitulla tavalla.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Otto!

    Taas kerran tuli paljon lisäinfoa asian suhteen meille!

    VastaaPoista