Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Joulukalenterin 3 luukku: LBV Port

Kuva:alko.fi
LBV eli Late Bottled Vintage lienee Alkossa laajimmin edustettuna oleva portviinityppi. LBV kypsyy huomattavasti varsinaista vuosikertaportviiniä pidempään suurissa sammioissa, ja sen vuoksi se on huomattavasti aiemmin nautittavissa: varsinaisen vintage-portviinin sanotaan olevan parhaimmillaan siinä 20-30-vuotiaana. LBV saa sammiossa kypsyessään happea, mikä pehmentää viinin happoja ja tanniineja. Perinteisesti LBV on myös suodatettu ennen pullotusta, joten siinä ei ole sakkaa kuten vintage portissa. 1990-luvulla kuitenkin yleistyi tyyli, jossa viini pullotettiin suodattamatta. Nämä 'crusted LBV:t ovst hieman suodatettuja särmikkäämpiä. Hiljattain on noussut vielä kolmaskin LBV-tyyppi, nimittäin bottle aged LBV. Näitä on ikäännytetty pullossa vähintään 3 vuotta. Tämän tyylin etulinjassa ovat kulkeneet portviinitalot Warre's ja Smith Woodhouse.

Alkon vakiovalikoimasta löytyy LBV-porttia Graham'silta ja Smith Woodhouselta. LBV passaa hienosti jouluaattoillan hämäriin tunteihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti