Montsantin alue sijaitsee paremmin tunnetun Prioratin ympärillä hevosenkenkänä, kiertäen sen pohjois- länsi- ja eteläpuolta. Alueelta löytyy Prioratille ominaista Licorella-maaperää, mutta myös kalkkikiveä, graniittia, liuskekiveä ja myös savimaata. Vaihtelevampaa, siis.
Celler Del Capçanes on nykyään yksi Montsantin alueen laadukkaimmista viinitaloista, vaikka sen historia onkin samannimisen kylän viini ko-operatiivina, joka myi suurimman osan viinistään bulkkitavarana. Kylän viineillä oli kuitenkin potentiaalia, sillä osa tarhoista lähestyy sadan vuoden ikää. Niinpä Prioratin noustessa maailmanmaineeseen 1990-luvulla kylän tuottajat huomasivat potentiaalinsa, jota alettiin hyödyntää. Ko-operatiivi alkoi pullotta itse viininsä. Lopullisen siunauksen kehitykselle antoi Barcelonan juutalaisyhteisö, joka pyysi taloa tuottamaan kosher-viinejä. Tämän rahoituslähteen myöstä talo sai kehittää laatuviinintuotantoa, joka on selvästi tuottanut tulosta.
Cabrida tulee 15 pieneltä tarhalta, joiden maaperä on graniitin päällä olevaa rapautunutta liuskekiveä. Tarhat ovat terassirinteillä 300-550 m merenpinnasta. Vanhoista pensaana kasvatetuista garnacha-köynnöksistä saadaa 15-18 hl/ha sato.
Cabrida on lasissa syvän purppurainen ja jättää kohtaiset jalat lasin reunaan.
Tuoksussa on lakritsaa, aavistus karhunvatukkaa mutta selvemmin hapankirsikkaa sekä yrttisyyttä. Tuoksu tuo ensimmäisenä mieleen italialaisen viinin, jännää sinänsä. Suussa viini on täyteläinen, raikkaan marjainen. Etenkin tuo yrttisyys korostuu suussa selkeästi. Hapokkuus on edelleen loistava. Mineraalisuudeltaan viini vetää vertoja hyvälle prioratilaiselle. Rakenteessa hapokkuus on hallitseva piirre, tanniinisuus on jo aavistuksen ehtinyt taittua. Viini oli toisena nauttimispäivänä vielä ensimmäistä parempi, hedelmäisyys nousi hapen ansiosta selkeämmin esiin.
Aivan loistava esimerkki siitä, että myös Prioratin pikkuvelialueelta Montsantista tulee loistavia viinejä. Hintaa tällä kyllä oli, mutta ei mennyt hukkaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti