Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Espanjalainen chorizo-kikhernepata sopii loistavasti talvipäivän ruuaksi


Chorizo kuuluu vahvasti espanjanlaiseen ruokakulttuuriin, joten oli itsestään selvyys, että teemme pääruuaksi jotakin chorizosta. Päädyimme tekemään paikallista herkullista lounasruokaa, jossa ruokaisuus tulee chorizosta ja kikherneistä. Tämäntyylistä pataa olemme syöneet lounaaksi reissun päällä lukemattomia kertoja. Kaveriksi lasillinen punaviiniä ja maalaisleipää niin lounastaja on tyytyväinen.


Tomaattinen kikherne-chorizopata


300 g chorizoa

300 g liotettuja kikherneitä
500 g (yli)kypsiä tomaatteja (tai kuorittuja tomaatteja 2 purkkia á 400 g)
1 prk (400g ) paseerattua tomaattia
1-2 paprikaa
3 porkkanaa
3 sipulia
10 valkosipulinkynttä
3 sellerinvartta
1 mieto chili
0,5 dl oliiviöljyä
500 ml kasvislientä
mustapippuria noin 1 tl
makeaa savupaprikaa (pimenton de la vera dulce) 1 rkl
3 laakerinlehteä
oliiveja

Persiljaa koristeluun ja maalaisleipää tarjoiluun

Suikaloi sipuli ja hakkaa valkosipuli ja chili. Pilko muut kasvikset. Laita pataan ensin öljy ja sipulisuikaleet ja paista pari minuuttia. Lisää valkosipuli ja chili,  jatka kuullottamista minuutti pari. Lisää loput kasvikset tomaatteja lukuunottamatta ja paistele viitisen minuutia keskilämmöllä. Kaada sekaan kasvisliemi ja paseerattu tomaatti. Lisää vielä lohkotut tomaatit, lionneet kikherneet ja mausteet.  Anna padan hautua useampi tunti joko levyllä tai uunissa. 

Leikkaa chorizo paloiksi ja paahda paloja kuumassa uunissa viitesen minuuttia kunnes hieman alkavat ottaa väriä. Kokoa annos: Kauho pataa kulhoon, heittele päälle chorizopaloja ja persiljasilppua. Tarjoa rapean maalaisleivän kera!


Juomasuositus


Itse nautimme ruuan kanssa Barcelonan loistavasta Vila Vinitecasta summassa valittua Páramos la Nicasia-viiniä Toron alueelta (tästä lisää myöhemmin). Alkon valikoimasta ei tällä hetkellä näyttäisi meille tuttuja Toron viinejä löytyvän. Aiemmin maistamitamme espanjalaisista
voisimme suositella esimerkiksi Cor del País Crianzaa Montsantin alueelta: Kyseinen viini on melko pehmeä sekoite Montsantin alueelta Kataloniasta. Tässä on syrah:n mausteisuutta ja garnachan marjaisuutta mukavan raikkaana kokonaisuutena. Toinen ehdotuksemme tulee Ribera del Duerosta: Prado Rey on vanha tuttu Tinto Fino aka Tinta de Toro aka Tempranillo. Nuori, marjavetoinen tempranillo on tyylillisesti samassa kategoriassa kuin ruuan kanssa juomamme Toron viini. Tomaattisen padan hapokkuus ja mausteisuus vaativat viiniltä hedelmää. Pradon 13% alkoholi on hillitty eikä tuota polttavaa yhdistelmää padan mausteiden kanssa.  (Korkea yli 14% alkoholipitoisuus alkaa punaviineissä olla entistä yleisempää, ja tämä aiheuttaa usein ongelmia runsaammin maustettuihin ruokiin yhdistettäessä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti