Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 6. tammikuuta 2017

Viinitrendit 2017

Tammikuun alku on taas hyvä aika veikkailla viinitrendejä. Viime tammikuussa veikkasimme Chilen viinien raikastumista, ja tänä vuonna maasta on tullukin muutama mielenkiintoinen tuote alkon valikoimaan: Vigno-projektin Carignan-viinit ovat olleet positiivisia yllätyksiä. Myös Itä-Euroopan laatua veikkailimme nousevaksi, jossain määrin mukiinmeneviä viinejä on entisen rautaesiripun takaa Suomeen saatukin.

Makeiden laatuviinien tuloa emme tainneet nähdä, ja väkevöityjen viinien tulo ruokaviineiksi antaa vielä odottaa itseään. Brittikuohareita sen sijaan maistelimme Brightonin matkallamme ja vakuutuimme laadusta vielä vahvemmin.
The other wines
Mitä sitten vuosi 2017 voisi tuoda tullessan? Kansainvälisesti veikkaillaan ainakin eri alueiden tuntemattomampien viinien nousua: Valkoista bordeaux:ta, Beaujolais blancia, saksankielisten maiden spätburgundereita. Tämä kuulostaa varsin mahdolliselta, viime vuonna maistoimme ainakin useita kiinnostavia silvanereja ja müller thurgau-viinejä, pullokäytettyjä sektejä ja riojalaisia valkoviinejä.

Slushies
Viinistä, hedelmistä ja jäähileestä koostuvat slushiet olivat viime kesänä maailmalla kova hitti. Jotenkin veikkaamme, että tämä vetoaa vahvasti suomalaiseen terassikansaan ja tullaan näkemään ensi kesän hittijuomana meilläkin.

Pet-Nat
Itse ihastuimme viime kesänä näihin 'simametodilla' valmistettuihin kepeisiin, marjaisiin ja usein hieman makeisiin kupliviin. Voisiko tässä olla vuoden 2017 kesäviinityyli ?

Olut fine dining-ravintoloissa
Olutbuumi on vahva, ja se tullee näkymään entistä vahvemmin myös fine dining-ravintoloissa: oluista tulee hyväksytty ruokajuoma jota ei tarvitse piilotella tai hävetä. Olutpaketteja alkaa entistä useammin ilmaantua viinipakettien rinnalle.

Kokeilunhalu kasvaa ?
Aiemmin  suomalaiset olivat varsin merkkiuskollisia, muistan omienkin vanhmpieni juoneen saunaoluenaan lapin kultaa ainakin 15 vuotta juuri muita merkkejä kokeilematta. Olutbuumi on saanut suomalaiset kokeilemaan rohkeammin uusia tuotteita, joten sama saattaisi levitä myös viinimaailmaan: Sen Viña Albalin sijaan voi joskus kokeilla jotain uuttakin!

Vanhan maailman viinit
Alkon 'verkkokauppa' on jo avannut tietä pienempien tuottajien viineille, kun maahantuojat saavat tuotteensa helpommin monopolin valikoimaan ilman pakkoa tarjota valtavaa tuotemäärää: Vakiovalikoimaan vaaditaan usein suurempi tuotemäärä kuin mitä pieni tuottaja pystyy tarjoamaan. Tästä syystä A-marketin hyllystä on löytynyt pääasiassa suurten tuottajien viinejä. Tämä on näkynyt etenkin Etelä-Amerikan viinien runsaana tarjontana, sillä siellä tuotetaan viiniä usein teollisessa mittakaavassa. Nyt kun pienempien, usein eurooppalaisten tuottajien viinejä tulee enemmän tarjolle niin toivottavasti ihmiset innostuvat maistelemaan näitä monivivahteisempia ja ilmeikkäämpiä viinejä.

Laatu, ei määrä
Alkoholilain 'kokonaisuudistus' tulee, ja meitä onkin Ehyt-ry:n, THL:n ja HS:n toimesta peloteltu valtavilla haitoilla joita tämä tuo tullessaan. Itse kuitenkin jaksan uskoa suomalaisiin ja kulttuurin muuttumiseen: Uudistukset tuovat tarjolle laatuoluita ja kiinnostavia viinejä, jotka ovat usein selvästi myös hintavampia kuin bulkkitavara. Toivotaan että tämän myötä vuosi 2017 tuo tullessaan alkoholijuomien euromääräisen myynnin kasvua yhdessä litramääräisen myynnin vähenemisen kanssa. Juodaan maistellen, kokeillen ja laadukkaasti!

Muista viinibloggaajista ainakin Blanc de Blancsin Anna on kirjoittanut vuoden 2017 viinitrendeistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti