Juhannuksena lähes koko Suomi lähtee mökille juhlimaan yötöntä yötä. Meidän mökkiruokarepertuaariin kuuluu ehdottomasti kaikki savustetut jutut. Savukala on nyt itsestäänselvyys, mutta lisäksi olemme tänä kesänä innostuneet savustamaan kasviksia. Tässä burgerissa yhdistyy meistä kesän parhaat maut. Tuoreet hyvänmäkuiset kasvikset, savu ja laadukas liha. Ei paljoa enempää voi burgerilta vaatia.
Heppaburgerit, savutomaattimajoneesia ja savustettuja pottuja
Heppaburgerit
600 g hevosen jauhelihaa
1 iso sipuli
valkosipulia maun mukaan
suolaa, mustapippuria
Silppua sipuli ja valkosipuli hyvin hienoksi. Sekoita jauhelihaan ja vaivaa käsin taikinaa hieman että muodostuu tasaiseksi. Muotoile neljäksi pihviksi.
Sämpylät
Itse sain ensimmäisen kerran burgersämpylät onnistumana juuritaikinasta: Tein ensin tavallisen taikinan, johon tulee
200 g 50/50 vehnähapanjuurta
400 g jauhoja
2 dl vettä
9 g suolaa.
Annoin taikinan nousta jääkaapissa vuorokauden. Leivontapäivänä otin tästä taikinasta puolet, lisäsin siihen
munan
20 g voisulaa
pienen lorauksen maitoa.
Vaivasin tasaiseksi ja annoin kohota viitisen tuntia. Leivoin sämpylöiksi, nostatin tunnin ja paistoin 200-asteisessa uunissa.
Savutomaattimajoneesi
3 tomaattia
1-2 dl öljyä
1 keltuainen
suolaa
pippuria
sokeria
sinappia
Savusta tomaatteja kokonaisina n.tunti pienellä tulella (kannattaa laittaa savustuspönttöön ritilälle folio). Soseuta tomaatit ja jäähdytä ne. Laita kulhoon yksi keltuainen, 3-4 rkl savutomaattipyrettä, hieman sinappia, suola ja pippuri. Sekoita seos ja lisää öljy ohuena nauhana joukkoon koko ajan seosta vatkaten. Tarkista maku ja tarjoa heti. Jos haluat oikaista niin voit lisätä tomaattisoseen valmiin majoneesin joukkoon.
Savustettuja pottuja
1 kg al denteksi keitettyjä uusia perunoita
merisuolaa
rosmariinia
Keitä perunat melkein kypsiksi. Pyörittele perunat merisuola-rosmariiniseoksessa. Laita perunat savustuspönttöön ja savusta miedolla tulella n.20 minuuttia. Tarjoa heti heppaburgereiden kanssa.
Lisukkeet
100 gr hyvää cheddaria
paahdettuja kesäkurpitsoita
paahdettua sipulia
ketsuppia ja sinappia maun mukaan
Juomasuositukset
Juomaksi tälle sopii vaikkapa pippurisen mausteinen shiraz Pohjois-Rhonesta: Chapoutierin Les Meysonnieres löytyy alkon vakiovalikoimasta. Mikäli haluaa viiniinsä runsaammin hedelmää ja bodya, voi siirtyä etelämmäksi Rhonen laaksossa ja valita vaikkapa kohtuullisesti hinnoitellun Gigondas L'Hallalin, klassisen Etelä-Rhonen Grenache-Syrah-Mourvedre-blendin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti