Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 20. joulukuuta 2016

Joulukalenterin 20. luukku: Punaisia espanjasta

Espanja on, kuten sanottu, tunnettu punaviineistään. Tunnetuin alue lienee Rioja, jonka tempranillo-vetoiset, reilussa tammessa kypsytetyt viinit ovat monen suosikkeja. Espanjalaisissa viineissä on monista muista maista poiketen sellainen etu, että kypsytettävät viinit myydään valmiiksi kypsytettyinä: Reserva ja gran reserva-viinit ovat kypsyneet pitkään ensin tammitynnyreissä ja sitten vielä pullossa ennen markkinoillelaskua.



Äärimmäinen esimerkki lienee yksi Riojan vanhimmista tuottajista, nimittäin Lopez de Heredia. Talon valkoviinitkin kypsyvät vuosikausia tammessa ja kestävät ikää vuosikymmeniä. Maistoimme myös 90-luvun Rosén, joka oli aivan loistavassa kunnossa edelleen. Niinipä punaviineille voi luvata helposti vuosikymmenten säilyvyyden. Tällä hetkellä Decantalolla on myynnissä nuorehkoksi katsottava vuosikerta 2004 Viña Tondoniasta. Reilu 20 e hinta on tästä viinistä naurettavan pieni. Gran reserva vuodelta 1995 on valitettavasti loppu. Lopez de Herediasta voi lukea enemmän vaikkapa Rypäleistä viis-blogista!

Toinen klassinen Rioja tuottaja on Remelluri  (jonka koko nimi kuuluu La Granja Nuestra Señora de Remelluri), joka tuottaa myös klassisia pitkään kypsyneitä Rioja-viinejä. Remeluri Reserva 2009 löytyy Decantalolta alle parin kympin. Jos haluat tutustua klassiseen Riojan tyyliin, suosittelemme kahta edellistä lämpimästi!

Riojan ohella toinen Espanjan korkeimman DOCa-alueluokituksen on saanut vain Prioratin pieni alue Kataloniassa, Tarragonasta sisämaahan. Pieni, kuiva, kuuma ja liuskekivinen alue tuottaa upeita garnacha-vetoisia viinejä, joskin viime aikoina myös ikivanhat, pieninä puskina kasvatettavat carineña-rypäleet ovat nousseet pintaan. Alueelta suosittelemme useasti maistamaamme ja hyvänä pitämäämme Celler Mais Doixin Les Crestesiä. Viini on tyypillinen Prioratin alueen sekoite garnacha-carineña-syrah. Nuoressa viinissä maistuvat punaiset marjat, lakritsainen mausteisuus ja alueelle tyypillinen kivinen mineraalisuus. Loistava viini, jonka myös Decanter valitsi vuoden -16 75 parhaan viinin joukkoon.

Viimeisenä suosituksena vielä viini Ribeira Sacrasta. Alueen punaviinit tehdään Mencia-rypäleestä, joka tuottaa tummia, mausteisia ja intensiivisiä viinejä. Tunnetuin mencia-alue lienee Bierzo, ja näihin verrattuna Ribeira Sacran viineissä on enemmän hapokkuutta ja raikkautta. Alkossakin oli taannoin yksi alueen mencia-viini, joka oli kuitenkin vihreässä rankaisuudessan melko vaatimaton esitys. Sen sijaan Dominio de Bibein Lalama 2012 on kypsän hedelmäinen ja mausteinen, mutta silti raikas viini. Alle 15 eurolla kotiutuvalle viinille iso peukku!


2 kommenttia:

  1. Sain muutaman pullon käsiini tuota viimeksi mainittua eli Ribeira Sacran LaLamaa. Kokkailin sen kylkeen tomaattista lihapataa karjalanpaistilihoista ja herkkusienistä. Myös manchego-juustoa oli kyytipoikana. Hivenen yllättäen tuo sinänsä miellyttävä, joskin melko konstailematon viini ei lähtenyt millään tavoin lentoon ruoan kanssa. Varsinkin juusto oli huono valinta.

    Millaisen ruoan kylkeen / purtavan vierelle olette itse yhdistelleet viiniä?

    VastaaPoista
  2. Yllättävää sinänsä, jotenkin luuulisi toimivan. Ribeira Sacrassa on suuret vuosikertavaihtelut, joten maistamasi viini on todennäköisesti erilainen kuin se jota itse joimme.

    Voisimme yhdistää Ribeira Sacran Mencia-viinejä vaikkapa riistalinnuille, viini on rakenteeltaan hieman samankaltainen kuin pinot noir: Melko matalatanniininen mutta runsashappoinen. Harmi että viini ei toiminut.

    VastaaPoista