Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 19. joulukuuta 2016

Joulukalenterin 19.luukku: Sherryä!

Sherryistä olisi voinut tehdä vaikka koko joulukalenterin, koska tästä Lounais-Espanjan viinistä löytyy tyylejä joka makuun. Sherryllä on maine mummojen iltamyssynä, mihin osa makeahkoists cream-sherryistä sopiikin. Tyylejä on kuitenkin täysin kuivasta ja merellisen 'suolaisista' finosta ja manzanillasta oksidoituneen ja usein hieman makean oloroson kautta siirappiseen PX-sherryyn. Sherryt sopivat myös ruuille: Kuivat vaikkapa serrano-kinkun tai merenelävien seuraan, olorosot koville juustoille ja PX vaniljajäätelön kastikkeeksi!

Ensin Sanlúcarin rannikkokaupungista tuleva manzanilla, joka sopii hyvin merenelävien seuraan. Lustau on suuri sherrytuottaja ja tahkoaa luotettavalla varmuudella hyvälaatuisia juomia. Suosittelemme Decantalolta Lustaun 3 en Rama Manzanillaa. 'En rama' tarkoittaa suoraan solerasta laskettua, stabiloimatonta ja suodattamatonta sherryä, joka on vivahteikkuutensa vuoksi kasvattanut viime aikoina suosiotaan. Moniulottteinen 'suolainen' sherry kalan tai äyriäisten seuraan!

Fino ja Manzanilla kypsyvät hapelta suojaavan flor-hiivakaton alla. Jos tämä hiivakatto kuolee tai tarkoituksellisesti tapetaan väkevöimällä alkoholilla, niin sherrystä tulee amontilladoa. Amontilladoissa on piirteitä finojen suolaisuudesta ja hiivaisuudesta, mutta ne ovat kuitenkin lievästi oksidoituneita ja siten lievästi pähkinäisiä. Hyvä esimerkki amontilladosta on vaikkapa Fernando de Castillan Classic Amontillado.

Oloroso kypsyy alusta alkaen oksidatiivisesti ilman suojaavaa flor-kattoa. Nämä pähkinäiset ja karamellisoidun hedelmäiset viinit voivat olla kuivia tai makeita. Lustaun lippulaiva, Emperatriz Eugenia on klassikkoesimerkki, jota pidetään sherrynä jota jokaisen pitäisi maistaa. Erittäin moniulotteinen, lievästi makeutta sisältävä sherry joka sopii hyvin vaikkapa juustopöydön viiniksi.

Viimeisenä vielä jälkiruokasuositus! PX on kuivatuista Pedro Ximenez-rypäleistä valmistettu siirappinen sherry, jota kannattaa käyttää lähinnä vaniljajäätelön kastikkeena! Ximénez-Spinolan PX Añada on oiva esimerkki, jossa on sokeria niin että hammaslääkärisi pyörtyy välittömästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti