Pikkelöidyt juurekset
500 ml etikkaa1 kg sokeria
1,5 l vettä
2 rkl suolaa
2 punajuurta
200 g retikkaa
3 isoa kiinteää perunaa
2 isoa porkkanaa
Porkkanille glögimaustetta ja maustepippuria
Perunalle tilliä, sinapinsiementä ja valkopippuria
Punajuurelle lakritsijauhetta, neilikkaa, maustepippuria ja laakerinlehti
Retikalle sinapinsiementä ja katajanmarjaa
Kuhaa ja maa-artisokkarisottoa
Paistettua kuhaa ja maa-artisokkarisottoa
1 kuhafile/syöjäsuolaa, pippuria
voi-öljyseosta paistamiseen
Kuivaa kuhafileet ja laita ne kuumalle pannulle voi-öljyseokseen nahkapuoli alaspäin ja mausta suolalla+pippurilla. Paista 2-3 minuuttia, kunnes nahka irtoaa nätisti pannusta. Käännä ja paista vielä 1-2 minuuttia. Tarjoa heti risoton kanssa
Maa-artisokkarisotto
10 kpl maa-artisokkia
vettä
suolaa, pippuria ja hunajaa
Kuori maa-artisokat kylmän veden alla ja keitä vedessä kypsiksi. Kaada suurin osa nesteestä toiseen kattilaan ja aja maa-artisokat soseeksi. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla.
5 dl risottoriisiä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1/2 pullo valkoviiniä
5 dl maa-artisokkien kypsennyslientä
maa-artisokkasose
1 dl parmesania
1 rkl voita
öljyä
suolaa, pippuria ja hunajaa
Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi, lisää riisit ja kuullota vielä hetki. Lisää riisi-sipuliseokseen valkoviiniä ja maa-artisokkien kypsennyslientä vuorotellen niin, että riisiseos peittyy. Sekoita tasaisesti seosta ja lisää seuraava kierros valkoviini ja kypsennyslientä. Kun risotto on melkein kypsää, lisää maa-artisokkasose, raastettu parmesan ja voi. Sekoita ja tarkista maku. Tarjoa heti kuhan kanssa.
Puolukkajäädyke (jäätyminen vie vähintään viisi tuntia)
litra puolukoita3 dl sokeria
3 munaa
2 tähtianista
aski apteekin salmiakkia
25 g suklaata
0,5 dl maitoa
Laita puolukat kattilaan, lisää puoli desiä vettä ja tähtianikset. Keittele kymmenen minuuttia. Paseeraa siivilän läpi. Ota puolukkasoseesta 1 desi erilleen ja jäähdytä. Laita loppuun 2 dl sokeria ja laita levyllä lämpiämään ja kuumenna 116-asteiseksi. Erota seoksen lämmetessä munista valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Laita valkuaisvaahto kulhossa tiskialtaaseen kylmään veteen, kaada puolukkasiirappi nauhana joukkoon sähkövatkaimella jatkuvasti sekoittaen. Jatka sekoittamista kunnes seos on jäähtynyt ja sokeri jähmettänyt vaahdon. Laita sivuun.
Ota erilleen otettu 1 dl puolukkasosetta ja laita siihen keltuaiset ja desi sokeria. Laita levylle (tai vesihauteeseen jos olet arempi persoona) ja lämmitä matalalla lämmöllä (2-3) jatkuvasti vispilällä vatkaten kunnes seos sakeutuu sellaiseksi, että pysyy hyvin lusikan selkäpuolella.
Yhdistä vaahdot, kaada laakeisiin pakasterasioihin ja laita pakkaseen. Ei vaadi sekoittelua vällillä, rakenne pysyy kuohkeana ilmankin.
Salmiakkisuklaakastike
Keitä apteekin salmiakkeja maidossa, kunnes ovat siihen liuenneet. Lisää suklaa ja anna sulaa.
Tarjoa jäädyke salmiakkisuklaakastikeella, halutessasi lisää keksi tai crumble päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti