Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 14. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 14.luukku: Makeita viinejä joulun jälkiruuille

 Jouluna on hyvä aika avata myös makeita viinejä: Ne ovat usein hyviä pareja juustoille, ja toisaalta makeita on mukava siemailla myös piparien ja muiden makeampien jouluherkkujen ohessa. Seuraavassa kolme suositusta eri tyylistä jälkiruokaviineistä, joista olemme vuosien varrella pitäneet.

Ensimmäisenä valkoinen portviini. Ihastuimme näihin taannoisella Lissabonin reissullamme, ja makeat valkoiset portit sopivat mielestämme hyvin sekä hedelmäjälkiruuille että juustoille. Alkosta löytyy pienessä pullossa Ferreiran 10 Years White Port, joka on rehellisen makea, hillotun aprikoosinen ja aavistuksen paahdetun pähkinäinen. Tarjoa viileänä jälkiruokien tai juustolautasen kanssa, tai sekoita alkumaljaksi Portugalissa suosittu port-tonic!
Toisena suosituksena aiemminkin kehumamme Celler Pinolin Josefina Pinol Vi Dolc Bianco, josta enemmän tämän viimevuotisen Hella & Huoneen joulumenu-jutun loppupuolella. Kyseessä on siis vanhojen garnacha blanca-köynnösten rypäleistä tehty aprikoosinen, appelsiinimarmeladinen ja kukkainen makea viini, jossa on sokeria 190 grammaa litrassa. Viini on omiaan hedelmäjälkiruuille, mutta toiminee hyvin myös piparien ja sinihomejuuston kanssa.
Kolmantena vielä viini, johon tutustuimme ensimmäisellä matkallamme Prioratiin. Maistoimme tätä Celler de Capcanesin Pansal del Calas-viiniä Falsetin loistavassa Celler de l'Aspicissa, jossa se tarjottiin juustojen seurassa. Tuottaja suosittelee viiniä näemmä naudalihalle tai riistalinnuille, mutta itse ainakin kokisin yhdistelmän hieman outona sillä viinissä on sokeria miltei 100 grammaa litrassa. Tarjoile siis tämä makea, hapokas viini kovien juustojen kanssa tai Banyulsin tapaan tumman bitterisen suklaan seurassa.

Kuvat@alko.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti