Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 23. luukku: Viimeinen lahjavinkki

Jos lahjojen ostaminen on jäänyt näin viime tinkaan, niin tässä vielä yksi ehdotus: Anna ystävälle, perheenjäsenelle tai sukulaiselle lahjaksi yhteistä aikaa! Arki on usein kiireistä, ja tärkeiden ihmisten tapaamiseen jää liian niukasti aikaa. Joten sen sijaan että lähtisit tänään ruuhkaan remuamaan ota kalenteri esiin ja raivaa sinne tuleville kuukausille tilaa!

Blogin lukijat ovat oletettavasti ruoka- ja mahdolisesti myös viini-ihmisiä, joten ehdotamme että annatte läheisillenne lupauksen yhteisistä aterioista! Meillä oli pitkään tapana kutsua sukulaisia sunnuntailounaille, mutta muutaman viime vuoden aikana näin on tapahtunut liian harvoin. Koska ruoka ja viini ovat ravinnon ohella tärkeä osa sosiaalista kanssa kanssakäymistä, aiomme tulevana vuonna elvyttää tätä perinnettä ja muistaa kutsua ihmisiä jälleen kokoontumaan pöytämme ympärille.

Ruuan ja juomien terveysvaikutuksista puhutaan useimmiten biokemiallisella kielellä unohtaen kokonaan sosiaalinen ja psykologinen ulottuvuus. Meille opetettiin lääketieteellisen ensimmäisellä kurssilla, että ihminen on psyykkis-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus, joten biokemia on riittämätön väline tutkimaan ruuan terveysvaikutuksia: Hyvän ruuan ja juoman tuottama ilo ja nautinto eivät voi olla merkityksettömiä. Hyvässä seurassa syödyn aterian pääasia ei ole rasva-hiilihydraatti-proteiiinitasapaino vaan nauru ja mieltä virkistävät keskustelut. Olemme melko vakuuttuneita, että hyvässä seurassa syödyn ja passelilla punaviinillä alas huuhdotun pizzan vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin on parempi kuin yksin sohvannurkassa ryystetyn vihersmoothien. Toki tämä on vain mielipide, tutkimusevidenssi taitaa puuttua.

Lyö siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja anna lahja samalla kerralla ystävällesi (tai ystävillesi) ja suomalaiselle ruokakulttuurille, joka on viimeisten vuosikymmenten aikana etääntynyt sosiaalisesta aspektistaan. Mielestämme voisi jopa sanoa, että yksin syötynä ruoka on polttoainetta, mutta yhteinen atetria sen sijaan tärkeä osa kulttuuria. Niinpä kannustamme kaikkia lukijoita edistämään tätä ruuan kulttuurista merkitystä kutsumalla ihmisiä syömään ja juomaan hyvin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti