Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 6. kesäkuuta 2014

Morgon Côte du Py 2012-Huippulaatua lasissa pikkurahalla

Beaujolais yhdistetään yleensä noveau-viineihin, mutta onneksi olemme tutustuneet alueeseen viimeisen vuoden aikana tarkemmin. Beaujolais cru-viinit ovatkin sitten jotain ihan muuta tavaraa kuin marraskuun toisena torstaina ilmestyvä noveau-uuden sadon viini. Kaukana on viineistä banaaniesanssin maku ja karamellin tuoksu. Näistä cru-apellaatioista meihin ovat vedonneet ainakin Morgon ja Moulin-á-Vent, jotka tuottavat voimakkaampia punaviinejä, joiden sanotaan olevan parhaimmillaan Burgundi-tyyppisiä.

Jean-Marc Burgaudin Morgon Cote dy Py 2012 tulee alueen huipputuottajalta ja parhaalta palstalta. Viinitarhan maaperä on rapautuvaa saviluisketta ja ikivanhaa vulkaanista graniittia. Väriltään viini on keskisyvä, purppurainen mutta hennosti savitiileen taittava. Viinissä tuoksuvat marjoina mansikka ja karpalo. Näihin yhdistyy ripaus tallintaustaa, yrttistä basilikaa sekä aivan aavistus pähkinäistä, mantelista tuoksua. Suussa ensivaikutelma on melko täyteläinen, punaisen marjainen. Tanniinit ovat vielä melko kovat, eli viini olisi todennäköisesti hyötynyt muutamasta kellarivuodesta. Jälkimaku on mineraalinen, raikas ja pitkä. Hapokkuus on tasapainoinen, ei lainkaan hyökkäävä. Viini aukeaa lasissa happea saatuaan, ja puolen tunnin kuluttua aromimaailmaan liittyy ihastuttava appelsiininkukan tuoksu, joka antaa viinille aivan omanlaisensa lisäulottuvuuden.

Aivan mahtava viini, jota joisin toisen pullon ihan koska vain! Alkolla oli taannoin valikoimassa aivan pätevä Moulin-á-Vent, mutta eipähän ole enää.

Hinta karvan alle 20 € ei kyllä ole juuri mitään tälläisestä huippukamasta. Täytyy ehkä harkita laatikon tilaamista...

5 kommenttia:

 1. Tästä täytyy kyllä olla samaa mieltä. Fantastinen viini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin fantastinen viini. Toivossa on hyvä elää, että muitakin tuottajan viinejä löytyisi jatkossa alkon valikoimasta...

   Poista
 2. Oi, pakko testata! Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Toivottavasti Arkadian alkossa on vielä tuotetta jäljellä.

   Poista
  2. Toivottavasti! Nimittäin koska Funky lopetti toimintansa, ovat tällä hetkellä Alkoista löytyvät pullot viimeisiä monopolin kautta hankittavia kappaleita. Onneksi itse ehdin ostaa yhden talteen jo hyvissä ajoin. :)

   Mutta siis myyjiltä kannattaa kysellä että missä mahtaa sijaita lähin Alko josta ko. viiniä löytää vielä hyllystä (kun noita tilausvalikoiman viinien myymäläsaldoja ei saa jostain mystisestä syystä katsella kotikoineilla).

   Poista