Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


torstai 12. kesäkuuta 2014

Vinkkua mummoille!

Pääsin vetämään jännitävää tastingia anoppini ompeluseuralle. Mummut olivat toivoneet erityyppisiä valkkareita, ja sellaisiahan valitsin. Rouvia oli neljä, viinejä sama määrä. Seuraavan työpäivän vuoksi toivoivat vielä pikkupulloja, tämänkin onnistuin toteuttamaan kahdella puollikkalla, joihin kaadoin sitten huuhtelun jälkeen puolet niistä kahdesta isosta. Arpoivat nuo sitten illan päätteeksi.

Ensimmäisenä viininä Schloss Saarstein Riesling Grauschiefer -12. Lasissa hyvin haalea keltainen, ohut. Tuoksussa varsin kypsää sitruunaa, valkoista kukkaisuutta ja aavistuksenomainen yrttisyys. Suussa kevyt konsistenssiltaan, mutta huomattavan voimallinen hapoiltaan. Mineraalisuus nousee sitruunan rinnalle maussa. Kepeään suutunnelmaan maku on pitkä.

Sitten eri maailmaan: Bichot Saint-Veran -12. Mâconin alueelta Burgundista. Väri selvästi kultaisempi keltainen. Tuoksussa kypsää omenaa, aavistus persikkaa ja voisuutta. Suussa keskitäyteläinen, hedelmäinen. Edelliseen verrattuna huomattavan hillitty hapokkuus. Hyvä mineraali, pitkähkö jälkimaku.

Kolmantena toiselle puolen maailmaa: Villa Maria Private Bin SB Marlboroug'sta. Taattua NZ-Sauvignonia. Lasissa vihreään taittava, ohut väri. Tuoksussa aina varmat: kaiken yli tunkeva tomaatinlehti yhdistettynä herukanlehteen, ruohoon. Suussa tuoksua vaatimattomampi täyteläisyys. Kohtalaisesti happoja, mutta enemmän olisin kaivannut. Aromimaalma edellä kuvatun överi. Lyhyehkö.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä: Jekell Chardonnay 2011 Pohjois-Kaliforniasta Monterreystä. Lasissa jälleen kultainen keltainen. Tuoksu sitruunainen ja eksoottishedelmäinen, mutta ennen kaikkea tamminen ja paksun voinen. Suussa äärettömän täyteläinen, kuitenkin yllättäen melko hapokas eikä siten täysin epämiellyttävä. Happo tuo aavistuksen piristävää raikkautta tähän tammilankkutyrmäykseen.

Tasting oli sikäli onnistunut, että viinit olivat kaikki täysin eri tyyppisiä. Ihmiset myös huomasivat pitävänsä joko raikkaista tai täyteläisitä viineistä, mikä toivon mukaan helpottaa onnistuneiden ostosten tekoa jatkossa.

Täytyy tosin mainita, että mukana ollut 8-kuukautinen tyttäremme varasti ajoittain show:n melko täydellisesti. Että 'Tätääää' vaan teillekin.

-Heikki-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti