Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


torstai 13. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 13.luukku: Valkoisen joulun varmat valinnat


Olemme vahvasti sitä mieltä, että perinteisen suomalaisen joulupöydän ruuille valkoviini on huomattavasti punaista osuvampi valinta. Seuraavassa on valkoviinivinkit kolmessa hintakategoriassa, ja mielestämme näistä kaikissa on piirteitä joiden ansiosta ne tukevat hyvin joulun ruokien makumaailmaa.
Ensimmäisenä äärimmäisen raikas, kevyt viini Portugalin pohjoisosasta. Casal Garcia on suuri massatuottaja, mutta heidän vinho verdensä on mielestämme vallan passeli kaveri etenkin joulun kalaisille alkuruuille. Casal Carcia Vinho Verde on valmistettu pääosin loueiro-rypäleestä, joka on hieman täyteläisempi kuin tunnetumpi alvarinho. Viiniin on jätetty myös hieman yleisöön vetoavaa jäännössokeria, mikä toimii makeanhappamien silakoiden kanssa aina loistavasti. Aromimaailma on viinissä omenainen ja raikas, kokonaisuus kepeä.

Toisena samantyyppisenä mutta huomattavasti aromaattisempana viininä suosittelemme puolikuivaa/puolimakeaa rieslingiä Saksan Rheingausta. Barth Fructus riesling on jopa röyhkeän hedelmäinen: aromimaailmassa kivellisiä hedelmiä, kypsää sitrusta ja eksoottisempiakin nuotteja. Suussa sitrushappoinen ja rehellisesti aavistuksen makea, siis täydellinen pari savukaloille!

Viimeisenä vielä hieman eri tyylin valkoviini. Veneton alueelta Soave Classicosta tuleva Pieropan la Rocca on yhden tarhan viini. Se on valmistettu alueen rypäleestä carganegasta, ja viini on kypsynyt tammessa vuoden päivät. Sen aromimaailmassa luumua ja päärynää, yrttisyyttä ja tammikypsytyksen tuomaa paahdettua pähkinää ja kermaisuutta. Suussa kohtalaisen täyteläinen, täysin kuiva, aromeiltaan hienovaraisen vähäeleinen, mineraalinen ja hapokas. Täyteläisempänä toimii hyvin lohikalojen ja possun kanssa, mutta tämä voi taklata jopa tuhdit laatikot. Tyylikäs moniottelija joulupöytään, väittäisimme.

Kuvat@alko.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti