Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 18. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 18. luukku: Joulun punaiset lahjat

Jatkamme punaisten lahjavinkkien kanssa samaa vanhat varmat-teemaa, jonka aloitimme kuohuviineissä. Seuraavassa kolme punaviiniä, joihin on ainakin toistaiseksi aina voinut luottaa. Toki viinien vuosikertavaihtelu asettaa aina rajoitteensa, emmekä ole kaikista näistä tuorempia vuosikertoja maistaneet joten pieni varaus jätettäköön tälle.

Alkon kuva

Ensimmäisenä suosituksena tuhti mutta silti mausteinen ja raikas viini Italian Campaniasta. Mastroberardino on suurehko, luotettava tuottaja, joka on nostanut Taurasin alueen viinit maailman tietoisuuteen, Alkosta löytyy nuorempi Mastroberardino Taurasi 2013, joka on täyteläinen, punaisen marjainen, mausteinen ja jykevän tanniininen viini. Tämä kaipaa ehdottomasti seurakseen korkeintaan mediumiksi kypsennettyä lihaa, muutoin ovat ikenet kovilla. Viinikaapin tai -kellarin omaavalle tämä on oiva lahja, sillä viiniä voinee huoletta hillota vuosikymmenen tai pari. Mikäli haluaa panostaa hieman enemmän ja arvostaa pikaisempaa lähestyttävyyttä, voi hankkia kehittyneemmän ja tanniineiltaan aavistuksen kesyyntyneemmän Mastroberardino Taurasi Riservan vuodelta 1998. Tämä alkaa olla varsin nautittava, mutta säilyy edelleen vallan mainiosti.

Espanjasta nostamme esiin luottopakkina vanhan kunnon Faustinon. Näistä lahjapulloksi sopii ikääntynein Faustino I, josta tälle hetkellä on alkossa (peräti vakiovalikoimassa) tarjolla vuosikerta 2005. Viinissä alkaa olla ikääntyneen Riojan henkeä: Tammea ja satulananahkaa löytyy punaisten marjojen taustalta ja tanniinirakenne alkaa olla jo mukavasti pyöristynyt. Jos sattuu olemaan varoissaan ja asuu lähellä Arkadiaa, niin voi toki hakea erikoiserästä saman viinin vuodelta 1970. 
Alkon kuva

Viimeisenä suosituksena vielä raikkaampi viini Italian Piemontesta. Vanha varma on Fontanafreddan Lange Nebbiolo, jossa nebbiolon aromimaailma tarjoillaan raikkaassa, nuorekkaassa muodossa. Viini on oivallinen pari monille tuhdimmille ruuille, sillä raikas hedelmähapokkuus ja kohtalaisen runsaat tanniinit puhdistavat suuta sekä rasvahunnusta että proteiinijäämistä. Kaupan päälle tulee roppakaupalla karpaloita ja hapankirsikkaa sekä kevyttä mausteisuutta. Tämä on sikäli oiva lahja, että korkin voi avata heti ja nauttia viinin jouluruokiensa kera!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti