Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


torstai 6. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 6.luukku: Magnumeita isommalle porukalleJouluna syömässä on usein isompi porukka, jolloin viiniä tarvitaan sen mukaisesti. Seuraavassa joitakin hyväksi todettuja viinejä, joita löytyy alkon valikoimasta magnum-kokoisena.

Ensin tarvitaan tietysti kuohuvaa, ja koska joulu on hyvä tekosyy nauttia samppanjaa suosittelemme La Choeutte de Campillonia, jota saa ison pullon samppanjaksi sopuhintaan. Viini on varsin kuiva, mutta punaisista rypäleistä valmistettuna se on silti runsaan hedelmäinen ja kevyesti paahteinen. Suussa keskitäyteläinen, hapokas ja mineraalinen. Oiva viini aperetiiviksi tai kalojen seuraan.

Valkoisia löytyy myös hyvin magnumkoossa, etenkin saksalaisia. Schloss Johannisbergin Gelblack Riesling Trocken Rheingausta on oivallisen vuoden 2015 satoa. Viinin aromimaailmassa on kypsää sitrusta ja kivellisiä hedelmiä,  alueelleen tyypillisesti varsin reipasta mineraalisuutta. Suussa kuiva, keskitäyteläinen ja hapokas. Jälkimaku on mineraalinen ja yrttinen. Viini lienee varsin passeli kaveri kinkulle.

Punaisista suosittelemme täyteläistä Chateauneufia. Vieux Lazaret on taattua pappia: Täyteläinen, tummamarjainen ja mausteinen. Tämän viinin sopivuus perinteisille jouluruuille on vähän niin ja näin, mutta jos joulupöydässäsi on kinkun ja laatikoiden sijaan vaikkapa riistaa, sopii tämä viini sen seuraan oivallisesti. Ja kunnolla dekantoituna tällainen täyteläinen viini on vallan mukavaa siemailtavaa vaikkapa takkatulen ääressä.

Kuvat@alko.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti