Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 10. tammikuuta 2012

Pitkä viikonloppu Kööpenhaminassa!

Pullon hengen väki jätti kellarinvartijan hoitoon mummulaan ja lähti katsastamaan miltä talvinen Kööpenhamina näyttää. Reissu alkoi jo torstaina, kun kävimme katsomassa Kansallisteatterissa Pirkko Saision ohjaaman Homon. Näytelmää voimme kyllä lämpimästi suositella muillekin. Osuvasti oli esityksessä käsitelty homojen ja muidenkin vähemmistöjen asemaa ja sen kehitystä Suomessa. Kuplan mielestä parasta oli loppu, jossa kysyttiin, että olisiko tämä vihdoin maa, jossa jokainen saa rakastaa ketä huvittaa. Teatterin jälkeen käytiin nopeasti syömässä Bar Tapastassa, jonka tapaslistalta löydettiin 11 mukavaa pientä suolaista palaa. Parhaita yhdistelmiä oli punajuuri ja gorgonzola ja mustekala ja belluga-linssit. Tapastassa taas yhdessä ihmeteltiin, että miksi Suomalaisista ravintoloissa aina tarjotaan Torresin viinejä ja aina sitä iänikuista Tempranilloa? Hyvää oli, mutta ruokapuoli vei kyllä tällä kertaa voiton juomapuolesta.


Kööpenhaminaan oltiin tutustuttu ennen reissua luvattoman huonosti, koska kiire painoi päälle ja matkasuunnitelmia oli tehty enemmänkin toukokuussa koittavalle 3 viikon Vietnamin matkalle. Yksi pöytävaraus oli tehty Norrebron panimolle perjantai-illaksi, ja lisäksi oli päätetty että Meatpacking districtin alueella täytyy vierailla. Vinkki kyseisen Vesterbron kaupunginosassa sijaitseven alueen ravintoloista saatiin Tampereen keittiöelämää-kaupasta, kiitoksia vain. Lähinnä tarkoituksena oli aloittaa vuosi yhdessä lomaillen ja rentoutuen.

Köpistä kohti lähdettiin perjantaina aamukoneella ja perillä oltiin jo ennen puolta päivää. Perjantai-iltapäivä kului kaupunkiin tutustuessa ja kierrellessä. Ensimmäinen ruokailu tapahtui Apollo-pienpanimon vieressä olevassa pihviravintolossa. Apollon kausiolut oli mukavan makuista ja lupaili paljon pienpanimoista, joihin onneksi ei jouduttu myöskään pettymään missään vaiheessa. Ruualla nälkä lähti ja se olikin tärkeintä, koska Kupla ei reagoi kovin hyvin verensokerin laskemiseen. Tanniini on jo onneksi oppinut kuskaamaan reissuilla mukana kiukunesto-karkkeja, jotta suurimmilta perheriidoilta vältyttäisiin. Ruokailun jälkeen matka jatkui kohti Vesterbron-aluetta ja meatpacking districtiä, jotka osoittuvat todella mielenkiintoisiksi alueiksi keskustan lähellä. Mukavia kahviloita, baareja, pienpanimoita ja ravintoloita riitti ja eihän sitä muuta reissulta toivokkaan.


Päiväunien jälkeen oli aika suunnata kohti Norrebron panimoa, jossa nautimme 5-ruokalajin illallisen sopivien oluiden kera. Ilta alkoi turskasta tehdyllä moussella, paahdetuilla maltailla ja punajuurella. Juomana oli Bombay Pale Ale, joka taittoi annoksen suolaisuutta todella mukavasti. Toinen ruoka oli kasviterriini salaatin kera ja juomana brugge blonde. Annos oli miellyttä kokonaisuus, jossa maistui mahtavasti kasvikset kerman sijaan ja olut tasapainoitti hyvin makumaailmaa. Pääruokina oli sitten Tanniinille turskaa ja maa-artisokkapyrettä bearnaisekastikkeella ja Kupla sai oluessa marinoitua,  paahdettua porsaankylkeä, lisänä juureksia. pääruuan oluena possulle täyteläisen jouluinen julbrygge, kalalle New York Lager. Seuraavana tarjottiin Juustoille American IPA, jonka jälkeen vielä omenaa, moussea ja näiden kanssa portteria. Ateria oli kokonaisuutena loistava, annnokset sopivan pieniä niin että pahimmalta ähkyltä vältyttiin.

Aamulla satoi tihuuttaen. Matka suunnattiin Christianshavniin, jossa pidettiin välillä sadetta huoden kahvilassa mausteiset chai lattet. Kyseinen juoma tuntui olevan kovassa huudossa, ja hyvää se kyllä olikin.

Sateen hieman tauottua käytiin Christianiassa. Paikka oli hyytävän rähjäinen, ja aamulla ennen yhtätoista paikallinen asujaimisto vaikutti melko heikkohappiselta.suosittelen kuitenkin käyntiä juuri tuohon aikaan, toimii hyvänä päihdevalistuksena. Huh.

Iltapäivän pahin sadejakso vietettiin Kasvitieteellisessä puutarhassa. Tanniini on lapsellisen ihastunut moisiin laitoksiin, ja käynti kuuluu pakollisena osana kaupunkilomiin. Tosin trooppinen kasvihuuone pitkissä kalsareissa oli mielenkiintoinen koettelemus. Tämän jälkeen tehtiin pikapyrähdys Cosin alennusmyynteihin, hyvällä ja tehokkaalla menestyksellä.

Lounas hoidettiin yliopistoalueella sijaitsevassa beef and veggies- nimisessä buffetissa, jossa oli tarjolla massivinen vegebuffet 10 eurolla, ja listalta sai tilata lisäksi pihvejä. Buffetin falafelit olivat rapeita, kastikkeet pehmeitä ja chili hottia. ja nälkä lähti.

Iltapäivä kierreltiin ja ihmeteltiin. Pikavisiitti Lele-nimiseen vietnamilaiseen ravintolaan poiki pöytävarauksen seuraavan aamun brussille. Mikkelerin olutbaari Victoriengadella Vesterbrossa, vain parin sadan metrin päässä rautatieasemalta oli loistava. Listalla oli kymmenittäin panimon oluita, varsin edulliseen hintaan (paikalliseen hintatasoon nähden). Paikka oli iltapäivälläkin melko täysi, ja illalla ohi kulkiessamme kuin nuijalla lyöty. Aina hyvä merkki. Matkalla hotellille bongattiin Fish bar-niminen ravintola, joka on ilmeisesti tämän hetken hittipaikka Meatpacking Districtillä. Hotellilta yritettiin soittaa pöytää, mutta ilta oli täysi. Tätä voisin kuitenkin suositella, lista vaikutti mielenkiintoiselta. Varatkaa kuitenkin pöytä etukäteen.

Illalla saimme tuurilla pöydän Meatpack Districillä sijaitsevaan PatePate-ravintolaan, joka oli koko illan täynnä. Ravintola aloittaa aamulla 8 tarjoamalla aamiaista, jatkaa lounaan kautta iltaravintolaksi ja lopulta baariksi. Menu on ilmeisesti päivittäin vaihtuva ja vaikutteet tulevat marokkolaisesta ja ranskalaisesta keittiöstä. Alkumaljoina ja alkuruokien kanssa nautimme californialaisen pienpanimon IPA-olutta ja meksikolaista mustaa lageria. Alkuruokina meillä oli friteerattua mustekalaa aiolilla ja salaattia, jossa oli ricotta-juustoa, manteleita ja punasipulia. Oluet tasapainoittivat hyvin annosten makuja ja varsinkin IPA ja mustekala aiolilla sopivat hyvin yhteen. Annoksen rasvaisuus hävisi osittain IPA:n myötä. Pääruokina oli grillattua vasikansydäntä ja kukkakaalia ja marokkolaista 7 kasviksen pataa bulgurin kanssa. Pääruokien kanssa nautimme molemmat lasilliset punaviiniä. Viinin tilaaminen meni osittain arvalla, koska viinilista oli järjestetty todella mielenkiintoisella tavalla eikä tanska kuulu  kielivalikoimmaamme. Viinien makumaailma sopi hyvin yhteen ruokien kanssa ja Kupla rakastui uudestaan vasikansydämmeen, joka oli juuri sopivan rapeata ja toimi hyvin kermaisten kukkakaalien kanssa. Jälkkärinä meillä oli sitten talon juustolautanen ja marenkia kermavaahdolla. Marenkiannos oli todella sokerinen, mutta onneksi annoskoko oli pieni, jolloin jälkkäri päätti aterian mukavasti. Lämpimästi voimme suositella paikkaa, jos ei häiriinny siitä, että jakaa pöydän muiden kanssa eikä iltaa kohden kohoavasta äänitasosta. PatePate kyllä kruunasi lauantai-illan ja ravintolosta oli mukava kävellä hotellille nukkumaan.

Sunnuntaina ennen lentoon lähtoä kävimme tutustumassa danish desing centeriin ja paikallisiin kauppahalleihin, jotka sijaitsevat lähellä norrebrohon johtavaa siltaa. Kupla sai kauppahallista vihdoin tanskalaisen pullan, joka kyllä voitti aika monta kotimaista korvapuustia. Katetut kauppahallit olivat hyvä paikka vierailla ja halleihin kannattaa lähteä tutustumaan nälkäisenä tai janoisena, niin kivoja kahviloita ja ravintoloita halleista löytyi.












Reissu päätettiin sunnuntaibrunssiin Vietnamilaisessa LeLe Nha Hang ravintolassa, jossa koimme yllättävän ilmiön, kun jouduimme jonottomaan brunssille vajaat 25 minuuttia vaikka meillä oli pöytävaraus tehtynä. Brunssi varattiin netin suositusten perusteella, koska todella moni oli kehunut vietnamilaista brunssia, jossa oli kyllä myös tarjottavaa normaalinkin brunssin ystäville. Tanniini ihastui sushivalikoimaan ja kaikkiin buffetin vietnamilaisiin herkkuihin, koska maut veivät takaisin viime keväiselle Vietnamin matkalle. Kupla rakastui yllättäen brunssin jälkkäripöytään, jossa suklaalähde oli ehkä kaiken kruunu. Kovasti voimme suositella paikkaa,mutta kannattaa todella varata pöytä etukäteen. Mahat tyytyväisinä ja täysinä olikin aika sitten siirtyä kohti lentokenttää ja kotimaata. Pullon henkelän ihmisvahvistukset viihtyivät oikein hyvin Köpiksessä ja varmasti voisivat vierailla siellä vielä toistekin. Kellarinvartijamme taas oli ollut oikein tyytyväinen mummulan muoniin ja vähäiseen lenkitykseen, joten matkat voivat hyvin jatkua taas keväämmällä.

-Kupla ja Tanniini-

5 kommenttia:

  1. Mahtavuutta...oluita tuossa maassa ja kaupungissa riittää, mutta mites on viinien laita?

    VastaaPoista
  2. Hei! Viinejä tuli juotua melko huonosti, oluet olivat niin mahtavia että vannoutunutkin viinimies hurahti. Etenkin Mikkelerin rypälemäskillä terästetyt oluet, joita hyvinlämpimästi suosittelen.

    Viinibaareja oli useita. PatePate-ravintolan omistajilla on useita, mm Falernum-nimistä kehuttiin kovin. Myös Pate paten viinivalikoima oli laaja ja mielenkiintoinen. Yhdessä viinibaarissa kävimme vesterbro torgetin laidalla. Lista oli kattava ja mielenkiintoinen, hinnat sitä luokkaa että kalliimpia italialaisia sai suurinpiirtein Alkon hinnalla.

    Kauppojen viinivalikoimat olivat hyviä. Mielenkiintoiselta vaikuttava viinikauppa bongattiin sunnuntaina Cristianshavniin johtavan sillan kupeesta keskustan puolelta. Valitettavasti liike oli kiinni, kannattaa kuitenkin katsastaa. Ihan tavallisissa marketeissa oli myös kohtalaisen mielenkiintoisia yksittäislöytöjä, suht edullisesti jopa.

    Ja lentokentän viinivalikoima oli toki varsin kattava, hinnat kuitenkin täysin Alkon luokkaa ja selvästi köpiksen hintoja korkeampia. Sassicaiat ym Löytyivät hyllyistä, ja shampanjavalikoima vaikutti hyvältä.

    Tässäpä jotain...

    VastaaPoista
  3. Kiitos ja kumarrus, pitää laittaa korvan taakse omaa kesäkuun reissua ajatellen. Tarkoitus kuitenkin olis ainakin yksi pullo tuhota reissulla piknik tyylisesti jossain istuskellen, ihmetellen ja nautiskellen.

    VastaaPoista
  4. Hyviä piknikmestoja löytyy kuninkaallisesta puutarhasta. Viinipiknik lie sallittu, vaikka puistossa onkin grillauksen kieltäviä tauluja joka portilla... Ja kesällä pääsee fillarilla kauemmaskin. Ainakin meidän hotellilla oli lainapyöriä tarjolla, ja näytti olevan monilla muillakin.

    VastaaPoista
  5. Thanks tuostakin vinkistä. Lueskelin netistä, että Nyhavnin satama alueella on hyvä ostaa esim kalja tai kaksi kaupasta ja istuskella esim. laiturilla. Jotain tuollaista varmaan tulee harrastettua myös. Ja tuoho pyörä hommaa törmää joka paikassa, eli se kaupunki taitaa tosiaan olla pyörällä liikkujoiden luvattu mekka =)

    VastaaPoista