Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Uuden vuoden shampanjat

Kun tuossa taannoin lupailin tiheämpää päivittelyä, niin lunastettakoon lupaus sitten saman tien. Näin uuden vuoden jälkeen on hyvä keskittyä kuohuviin, joita porukalla maisteltiin vuoden vaihtuessa. Tällä kertaa molemmat pullot olivat ystävien tuomia tuliaisia. Ensimmäisenä korkattiin alkon valikoiman huokeimmasta päästä oleva Louis Massing brut NV Reserve (epäilys heräsi heti tuon mitään merkitsemättömän reserve-lisäkkeen kohdalla). Myöhemmin ensimmäisen pullon ehdyttyä avattiin Taittingerin brut NV, joka ainakin allekirjoittaneen suussa maistui miellyttävämmälle.

Massingin viinissä ei ole lainkaan pinot noiria, vaan siitä löytyy 80% shampagnessa perinteisesti viiniin runkoa tuovana rypäleenä käytettyä pinot meunieria. Loppu 20% on chardonnayta.

Väri oli oljenkeltainen, kuplat pieniä. Tuoksussa oli paahteisuutta ja jopa hieman mausteisuutta, punaisia marjoja. Kuplarakenne oli kohtalaisen hyvä, mutta viini ei kuitenkaan levinnyt sellaiseksi taivaalliseksi vaahtopilveksi suuhun kuin jotkin muut maistamani shampanjat. Maku oli varsin intensiivinen mutta jotenkin yksioikoinen ja jälkimaku jopa hieman karkera. Aromimaailmassa marjat korostuivat.

Taittingerissa oli 40% chardonnayta, loppu pinoteja noir ja meunier, näiden suhteesta ei ollut tietoa. Viini oli väriltään hieman vaaleamman keltainen. Tuoksussa oli selvästi enemmän sitrusta ja vihreää omenaa, mineraalia. Marjaisuus oli hyvin hentoa. Paahtoleipäinen aromi oli Massingia voimakkaampi. Kuplat olivat viinissä Massingia pienemmät, mutta tämäkään viini ei muodostanut suuhun tuota kaivattua vaahtopilveä. Viini oli kuitenkin kokonaisuutena edellistä tasapainoisempi.

Mutta uusi vuosi tuli otettua kuohuen vastaan, ja kaikki edellytykset hyvälle vuodelle ovat siis olemassa. Seuraava postaus ilmaantuu Kööpenhaminasta palattuamme. Viinillistä vuotta 2012 kaikille!

2 kommenttia:

  1. Moi. Huomasin, että kööpenhaminaan reissasitte? Ite oon menossa kesällä, joten pistäkääs kovat vinkit pöytään =)

    VastaaPoista
  2. Vinkit Köpiksen matkasta on tulossa blogin puolelle tämän viikon aikana, jahka saadaan kameran muistikortti tyhjennyttyä ja pohdittua mikä sit lopulta oli parasta.

    VastaaPoista