Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 2.luukku:1. Adventtimenu: Pikkelikasviksia - Kuhaa & maa-artisokkarisottoa - Puolukkajäädykettä ja salmiakki-suklaakastiketta

Tänä vuonna joulukalenteri sisältää 4 adventtimenua, joista voit varioida ruuat pikkujouluihin tai joulun pyhille. Ensimmäsen menun tähtiä ovat suomalaiset juurekset, jotka ovat tässä esillä niin alku-kuin pääruuassakin. Jälkiruuassa on syksyistä metsää puolukoiden muodossa.

Pikkelöidyt juurekset

500 ml etikkaa
1 kg sokeria
1,5 l vettä
2 rkl suolaa

2 punajuurta
200 g retikkaa
3 isoa kiinteää perunaa
2 isoa porkkanaa

Porkkanille glögimaustetta ja maustepippuria
Perunalle tilliä, sinapinsiementä ja valkopippuria
Punajuurelle lakritsijauhetta, neilikkaa, maustepippuria ja laakerinlehti
Retikalle sinapinsiementä ja katajanmarjaa
Kuhaa ja maa-artisokkarisottoa

Paistettua kuhaa ja maa-artisokkarisottoa

1 kuhafile/syöjä
suolaa, pippuria
voi-öljyseosta paistamiseen

Kuivaa kuhafileet ja laita ne kuumalle pannulle voi-öljyseokseen nahkapuoli alaspäin ja mausta suolalla+pippurilla. Paista 2-3 minuuttia, kunnes nahka irtoaa nätisti pannusta. Käännä ja paista vielä 1-2 minuuttia. Tarjoa heti risoton kanssa

Maa-artisokkarisotto


10 kpl maa-artisokkia
vettä
suolaa, pippuria ja hunajaa

Kuori maa-artisokat kylmän veden alla ja keitä vedessä kypsiksi. Kaada suurin osa nesteestä toiseen kattilaan ja aja maa-artisokat soseeksi. Mausta suolalla, pippurilla ja hunajalla.

5 dl risottoriisiä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1/2 pullo valkoviiniä
5 dl maa-artisokkien kypsennyslientä
maa-artisokkasose
1 dl parmesania
1 rkl voita
öljyä
suolaa, pippuria ja hunajaa

Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi. Kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi, lisää riisit ja kuullota vielä hetki. Lisää riisi-sipuliseokseen valkoviiniä ja maa-artisokkien kypsennyslientä vuorotellen niin, että riisiseos peittyy. Sekoita tasaisesti seosta ja lisää seuraava kierros valkoviini ja kypsennyslientä. Kun risotto on melkein kypsää, lisää maa-artisokkasose, raastettu parmesan ja voi. Sekoita ja tarkista maku. Tarjoa heti kuhan kanssa.

Puolukkajäädyke (jäätyminen vie vähintään viisi tuntia)

litra puolukoita
3 dl sokeria
3 munaa
2 tähtianista

aski apteekin salmiakkia
25 g suklaata
0,5 dl maitoa

Laita puolukat kattilaan, lisää puoli desiä vettä ja tähtianikset. Keittele kymmenen minuuttia. Paseeraa siivilän läpi. Ota puolukkasoseesta 1 desi erilleen ja jäähdytä. Laita loppuun 2 dl sokeria ja laita levyllä lämpiämään ja kuumenna 116-asteiseksi. Erota seoksen lämmetessä munista valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Laita valkuaisvaahto kulhossa tiskialtaaseen kylmään veteen, kaada puolukkasiirappi nauhana joukkoon sähkövatkaimella jatkuvasti sekoittaen. Jatka sekoittamista kunnes seos on jäähtynyt ja sokeri jähmettänyt vaahdon. Laita sivuun.

Ota erilleen otettu 1 dl puolukkasosetta ja laita siihen keltuaiset ja desi sokeria. Laita levylle (tai vesihauteeseen jos olet arempi persoona) ja lämmitä matalalla lämmöllä (2-3) jatkuvasti vispilällä vatkaten kunnes seos sakeutuu sellaiseksi, että pysyy hyvin lusikan selkäpuolella.

Yhdistä vaahdot, kaada laakeisiin pakasterasioihin ja laita pakkaseen. Ei vaadi sekoittelua vällillä, rakenne pysyy kuohkeana ilmankin.

Salmiakkisuklaakastike

Keitä apteekin salmiakkeja maidossa, kunnes ovat siihen liuenneet. Lisää suklaa ja anna sulaa.

Tarjoa jäädyke salmiakkisuklaakastikeella, halutessasi lisää keksi tai crumble päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti