Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 12. joulukuuta 2018

Joulukalenterin 12.luukku: Punaisia suosituksia joulupöytäänPerinteisille jouluruuille sopii mielestämme paremmin valko- kuin punaviini: Happamanmakeat silakat tai toisaalta suolaiset ja rasvaiset lohikalat huutavat hapokkaan raikkaita valkoviinejä, ja punaisten puolelta on vaikea löytää hyviä pareja myöskään täyteläisille ja makeahkoille joululaatikoille. Yhä useammat kuitenkin syövät joulupöydässään jotain muuta kuin edellä mainittuja, joten punaviinisuosituksillekin on paikkansa:

 Ensimmäisenä hyvin edullinen portugalilainen: Täyteläinen ja marjainen Quinta das Setencostas tulee Alenquerin alueelta, joka on laajemman Lissabonin alueen ala-apellaatio pääkaupungin koillispuolella. Vähemmän tunnetujen paikallisten lajikkeiden sekoite tarjoilee kohtalaisen suoraviivaisen kattauksen tummia marjoja ja pehmoista mausteisuutta. Suussa hyvin täyteläinen (pienen jäännössokerinkin ansiosta), keskitanniininen ja pyöreä. Jos haluat nauttia laatikoiden ja kinkun seurassa punaista, saattaa tämä olla peliliike.

Toinen suositus tulee meidän rakkaasta Prioratistamme: Keskihintainen Nona Petit on alueen viiniksi varsin edullinen. Garnachaa ja Samsoa Bordeaux-lajikkeiden tukemana. Edellistä viiniä punaisempia marjoja kuten kirsikkaa ja mansikkaa, hennosti viikunaa. Runsas ja mausteinen tuoksu. Suussa runsas, hapokkuuden ansiosta kuitenkin melko raikas. Alueelleen tyypillisen tanniininen ja mineraalinen.  Tämä toimii hyvin liharuokien seurassa, laatikoiden seurassa tuskin niinkään.

Viimeinen punaviinisuositus on tilausvalikoimasta: Hivenen hintavampi COS Cerasuolo di Vittoria on ihastuttava ja monikäyttöinen viini. Se tulee kuumasta Sisiliasta, mutta on yllättävän raikas. Nero d'Avolan ja frapatton sekoite on perusvireeltään raikkaan punamarjainen, mutta kaupan päälle saa monikerroksisen kattauksen mausteisuutta, yrttisyyttä ja kukkeutta. Kerrassaan hieno viini, joka sopii runsasaromisille ja yrttisille ruuille, erityisesti tomaattipohjaisille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti