Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


lauantai 4. tammikuuta 2014

Niepoort vintage 1983

Heikillä tuli joulukuussa 30-vuotta eloa maanpäällä täyteen. Pyöreitä vuosia täytyi tietysti juhlia. Meillä juhliminen tarkoittaa aina ja ehdottomasti hyvää ruokaa, viiniä ja seuraa. Niepoortin vintage port 1983 kruunasi Heikin 5 ruokalajin synttäri-illallisen upealla tavalla.

Nostimme pullon vuorokautta ennen pystyyn viinikaapista, jotta sakka valuisi pohjalle. Juhlapäivänä avasimme viinin reilut 12 tuntia ennen tarjoamista ja dekantoimme sen samalla. Pakkohan porttia oli maistaa heti avattuamme ja odotukset palkittiin. Upea tuoksu, josta löytyi rusinaa, suklaata, sikaria ja sekä edelleen punaisen hilloisia, marjaisia aromeja. Pelkästään tuoksua olisi voinut haistella pienen ikuisuuden. Maku jatkoi hienosti tuoksun aromimaailmaa antaen lupauksen loistavasta viinistä jahka viini olisin päässyt avautumaan kunnolla. Viinin rakenne oli kokonaisvaltaisesti kunnossa hapokkuus oli jopa terävä heti avattua.  viini pehmeni ja leveni eli parani entisestään dekantoimisen aikana.

Aterian päätteeksi viiniä nautittiin suklaakakun, kastanjakerman ja vadelmien kanssa.  Makupari oli oiva: Suklaan ja kastanjakerman täyteläisyys taittui viinin hapokkuudella. Vadelmat kävivät yksiin marjaisten aromien kanssa, ja viinin pitkä, makean hapokas jälkimaku oli taivaallinen. Harmi, että viiniä oli vain yksi pullo...

-Katri-

2 kommenttia:

  1. Myöhästyneet syntymäpäiväonnittelut! 'Oman vuosikerran' viinit ovat aina iso juttu. Hieno kirjoitus!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Oli tosiaan mahtava viini. Tekstit ovat tällaisia fiilistelyhenkisiä, kun oma asiantuntemus ei aina riitä viinien syvälliseen ja pilkuntarkkaan analysointiin. Mutta toisaalta olemme ajatelleet, että viinit on tehty juotaviksi, ei analysoitaviksi. Jos pystymme teksteissä välittämään edes osan siitä ilosta ja hyvästä olosta, jota hyvät viinit tuottavat sopivissa tilanteissa nautittuna, niin tämän blogin tarkoitus on täytetty.

    Kiitos lukijoille edellisestä vuodesta. Nauttikaa elämästä, kohtuudella.

    VastaaPoista