Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 17. tammikuuta 2014

Talven parasta ruokaa: Bouillabaisse meidän tapaan

Kun taloudessa toinen syö lihaa ja toinen ei niin yhteisten arkiruokien keksiminen on välillä haastavaa. Varsinkin talvella lämmin ja täyttävä keitto on usein hakusessa. Onneksi aina voi vetää ässän hihasta ja ehdottaa ruuaksi provencelaista kala-äyriäiskeittoa eli bouillabaissea. Keitolle on yhtä monta reseptiä, kun on tekijääkin. Meidän resepti menee seuraavalla tavalla. Ota kaupasta keittoon sopivat määrät oman taloutesi mukaan.

Bouillabaisse ala pullon henki
Kuva:heinojuomat.fi

Varsiselleriä
Porkkanaa
Fenkolia
Sipulia
Valkosipulia
Tomaattimurskaa
Kaltattuja tomaatteja
Kalalientä
Lohta
Katkarapuja
Simpukoita

Suola
Mustapippuri
Tähtinis
Appelsiinin kuori raastettuna
Sokeri
Valkoviini
Paprikajauhetta


Kuori sipulit ja leikkaa sipuleista reilun kokoisia lohkoja. Kuori valkosipuli ja hienonna. Kuori ja pese vihannekset. Pilko pestyt vihannekset reilun kokoisiksi lohkoiksi. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Lisää joukkoon vihannekset ja kuullota niitä muutama minuutti. Laita kattilaan tomaattimurskat ja kaltatut tomaatit. Lisää viiniä ja kalalientä niin, että tuotteet peittyvät. Mausta suolalla, pippurilla ja aniksella sekä appelsiinin kuorella. Keitä miedolla lämmöllä niin kauan, että kasvikset ovat kypsiä. Juuri ennen tarjoilua lisää joukkoon kalan palat, simpukat ja katkaravut. Kiehauta ja tarjoa oliiveiden ja majoneesin kanssa.

Viimeksi keiton kanssa nautittiin vaaleata leipää ja etelä-afrikkalaista chenin blancia.
Land of Good Hope Chenin Blanc 2011 tulee Stellenbochin alueelta. Winery of Good hopen työntekijöinä on entisiä vähäosaisia, joiden hyväksi koko talon tuotto menee.

Viini on keskisyvä, lähes kullankeltainen väriltään. Tuoksussa tuntuu kukkaisuutta ja melkoisen selvä tamminen aromi. Myös cheninille tyypillistä mineraalisuusta löytyy selvästi. Suussa melko täyteläinen. Mineraalisuus korostuu. Hapokkuus on korkeintaa
n kohtalainen sellaisenaan maistettuna. Pelkältään viini ei ole parhaimmillaan. Kalakeitto kuitenkin tuo viinistä esiin raikkauden, joka keventää muuten täyteläistä kokemusta. Jälkimaku on pitkähkö, tammen sävyttämä.

Viini ei ole tammiallergikoille. Kokonaisuus kuitenkin toimii mielestämme ruuan kanssa varsin mukavasti. Melko mausteiselle, tomaattiselle kalakeitolle ei oikein sovi mikään äärihapokas viini, joten tämä oli täsmävalinta kaapin muutoin lähinnä rieslingisestä valkoviinivalikoimasta. Hieno esimerkki siitä, että viini on ennen kaikkea ruokajuoma.

Ja vinkki laiskemmille: Jos haluat nauttia Tampereella erinomaista bouillabaissea, niin ota suunnaksi kauppahalli ja 4 vuodenaikaa. Et taatusti tule pettymään.

2 kommenttia:

  1. Sama tilanne meidän taloudessa, eli toinen syö lihaa ja toinen ei. Itse kuitenkin luen myös kalan lihaksi, sillä ymmärtääkseni liha on eläimistä peräisin ja jostain olen oppinut myös kalan olevan eläin. :D

    VastaaPoista
  2. usein kuitenkin ruokalistoilta löytyy erikseen liha- ja kalaruuat :) Kalatalous on kuitenkin hieman vähemmän ympäristöä kuormittavaa kuin lihantuotanto, jos hieman valitsee lajeja (meille kala tulee naapurin ukolta, joka kalastaa tuossa lähijärvessä). Tämä lähinnä itselläni on peruste

    VastaaPoista