Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 15. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 15.luukku: Lahjapullot punaviinin ystävälle


Punaviini, mikä takuuvarma lahjaidea. Tässä neljä hyvää vaihtoehtoa Alkon valikoimasta. Disclaimer:QP 2013 saatiin näytteenä maahantuojalta.

Ensimmäisenä alkon syksyn uutuus Antonelli Sagrantino di Montefalco 2008. Montefalco sijaitsee Umbriassa, Toscanan kaakkoispuolella Apenniinien rinteillä. Sagrantino on alueen alkuperäislajike, joka tuottaa erittäin robusteja, mausteisia ja hyvärunkoisia viinejä. Antonellin viini on keskisyvä, reunalta aavistuksen rusehtavaan taittava tiilenpunainen. Tuoksussa hapankirsikkaa, lyijykynäistä kuivaa tammea, mausteisuutta. Maku on hyvin kulmikas: Viinissä on hyvin rapsakka hapokkuus, joka ilman ruokaa maistettuna iskee kuin miljoona volttia. Maku tuo mieleen hieman raa’at puolukat ja kirsikat. Jälkimaussa happo lievenee, kuivattava tanniinisuus saattelee raikkaan marjaista jälkimakua jossa marja-aromit haipuvat pikku hiljaa todella kauniilla tavalla. Viini on varsin jyrkkä, ja kestänee vielä hyvin kymmenisen vuotta kaappia. Loistava kovan rasvaisen juuston kanssa. Toimisi varmaan myös vahvan makuiselle rasvaiselle lihalle tai riistalinnulle

Toisena vaihtoehtona Espanjan klassiselta Riojan viinialueelta tuleva kohtuuhintainen QP 2013. Viinin tuoksu on mausteinen, tumman marjaisa ja satulanahkainen. Maku on täyteläinen, karhunvatukkainen, nahkainen ja aavistuksen vaniljainen. Tanniinit ovat pehmeäköt ja tasapainoiset. Jälkimaku on pitkä ja miellyttävä. Oikein oivallinen tuttavuus Riojan alueen vanhasta tyylistä pitäville alle 15 euron hintaluokassaan, jonka maku sopii varmasti monen suomalaisen suuhun. Saatavilla jouluna alkosta myös lahjapakkauksessa.

Kolmantena vaihtoehtona Viinilehden vuoden paras punaviini vuonna 2015: Luigi Bosca Caberbet Franc 2011. Tumman marjaisa tuoksu, jossa on karhunvatukkaa, vahvaa mausteisuutta ja maanläheisyttä. Maku on raikkaan marjainen, hyvin tasapainoinen ja lämpimän mausteinen. Viinin runko on tasapainoinen ja maku on pitkä, etelä-amerikkalaiseksi yllättävän hapokas ja raikas. Oikein hyvä viini hintaluokassaan (17.88 €). Kerrankin jotain freesiä tavaraa Argentiinan Mendozasta. Voi nauttia jo nyt, mutta kestänee myös muutaman vuoden säilytystä. Käy hakemassa lahjapulloksi, jos vielä löydät alkoista.

Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä Chilestä Ventisqueron tilan huippuviini Pangea Syrah 2007. Viinin tuoksu on tumman marjaisa, hieman pölyinen ja suklaisen mausteinen. Maku on hyvin täyteläinen ja kypsän hedelmäinen. Viinin runko on hyvä, hapokkuutta on tarpeeksi pitämässä överi marjaisuuden kurissa. Tanniineja viinissä on runsaasti, mutta ne ovat hyvin pehmeenneet iän myötä. Kyseessä on ''isojen'' uuden maailman viinin rakastajan unelmaviini, joka on todella hyvin tehty.

Kuvat:alko.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti