Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 9.luukku: Sokkopullohaaste viinibloggaajien tapaan

Sokkopullo!

Saimme pari kuukautta sitten idean, että olisi hauskaa jos kaikki viinibloggarit saisivat käsiinsä pullon, josta etiketit on rapsuteltu pois. Tämä idea jalostui todeksi, kun juttelimme viinibloggaajien kanssa edellisestä yhteispostauksesta eli Vylan Pinot noirista Facebookin puolella. Kaikki kirjoittaisivat viinistä postauksen, jossa pyrkisivät analysoimaan viiniä ja arvailemaan, mitä pullo mahdollisesti pitää sisällään. Vindirekt lähti mukaan tempaukseen, ja niinpä postiin putkahti tunnusmerkitön pullo. Korkkia kiellettiin erikseen kurkkaamasta, joten pullo avattiin tyylikkäästi ruskean paperipussin sisällä ja korkki heitettiin pusseineen roskiin.

Sitten alkoi haistelu ja maistelu: Viini on väriltään hyvin syvä ja sävyltään purppurainen. Ensinuuhkaisulla saamme neniimme herukkaisia aromeja, eukalyptusta, pippurisuutta sekä aivan kevyttä vegetaalisuutta. Viinin lämmettyä ja ilmaannuttua siihen tulee myös eläimellisempää aromia. Tammi tuntuu viinissä mausteisuutena. Maku on runsas ja täyteläinen, siinä on herukkaista ja vadelmaistakin marjaisuutta jota ryydittävät melko reippaat tanniinit jotka tuntuvat viileänä ja heti avaamisen jälkeen melko kovina mutta pehmenevät lasissa huomattavan nopeasti jo 10 minuutissa. Viinissä on myös kohtalaista hapokkuutta. Jälkimaku on melko pitkä ja tanniinien hallitsema.

Ensimmäisten nuuhkaisujen perusteella olimme sitä mieltä, että kyseessä on CS/syrah-vetoinen sekoite uudesta maailmasta: Viini avauduttua se pehmeni huomattavan hedelmäiseksi, meidän makuumme hieman liikaakin. Esiin nouseva eläimellinen ja 'lihaisa' aromi vie ajatuksia mourvedreen, mikä voisi tehdä viinistä Etelä-Rhonelaisen sekoitteen. Ensimmäiset nuuhkaisut veivät kuitenkin ainakin meidän ajatuksiamme vahvasti uuteen maailmaan, ehkäpä Chileen tai Australiaan. Vegetaalisuus tuntuisi tässä viittaavan siihen, että osa rypäleistä ei ole ollut aivan täysin fenolisesti kypsiä, mikä usein viittaa suurehkoon tuottajaan joka joutuu logistisista syistä keräämään osan rypäleistään epäoptimaalisena ajankohtana. Viinin väri ja nuorekas runko sijoittavat vuosikerran johonkin 2013 tuntumaan, +/- 1.

Veikkauksemme on siis suurehkon tuottajan CS/syrah (sekä mahdollisesti mourvedre)-sekoite uudesta maailmasta, paremmin ehkä Chilestä kuin Australiasta.

Ja kun näin tuli veikattua, niin viini on tietysti pienen garagisten tuote Bordeaux:sta. Mutta edellisellä mennään.

Muiden viiniblogien arviot samasta sokkopullosta voit lukeä täältä:
Blanc de blancs
Loppasuut
Copatinto
Viinihullun päiväkirja
Viinikartta
Veni vidi viini
Viiniministeri
Rypäleistä viis

EDIT 9.12. Linkit muiden bloggaajien sokkopullo-postauksiin päivitetty.

EDIT 10.12. Vindirekt kertoi meille mitä me oikein maistelimme: Sokkopullo oli lopulta Leydan Single Vineyard Canelo Syrah 2013.  Olemme maistaneet aivan hiljattain viinistä vuosikerran 2012, joka oli mielestämme tähän verrattuna huomattavasti punajuurisempi ja raaempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti