Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 13. luukku: Joulupöydän valkoiset

Joulupöydässä pärjäävät mielestämme paremmin valko- kuin punaviinit: niistä löytyy usein hyvä hapokkuus puhdistamaan palettia täyteläisten laatikoiden ja rasvaisten kalojen jälkeen, ja toisaalta valkoviiniksi voi valita hieman jäännössokeria sisältävän pullon, joka laittaa kampoihin makeille laatikoille ja sokerisuolatuille kaloille. Seuraavassa kolme vaihtoehtoa alkon valikoimasta.

Osa alla olevista on saatu näytteenä maahantuojalta!

Edellisestä huolimatta aloitetaan kuivasta. Olemme aiemminkin kehuneet etelä-afrikkalaista Bellinghamin The Bernard Series Old Vine Chenin Blancia. Viini on kuiva, röyhkeän savuisestii  tammitettu, pähkinäinen ja täyteläisen alkoholinen. Viinissä on kuitenkin loistava hapokkuus, jonka ansiosta viini toimii hyvin savulohelle ja graavikalalle sekä kinkulle. Makeammat kalat saattavat tosin olla tälle viinille haastavia, mutta jos et ole silakoiden ystävä niin go for it!

Toisena täsmävaihtoehtona laatikoille suosittelemme täyteläisen hedelmäistä, kukkeaa ja hieman jäännössokeria sisältävää alcaselaista, nimittäin Wolfbergerin (W)3:a. Viinin täyteläinen hedelmä ja pieni makeus pitävät viinin pinnalla tuhtien ja imelienkin laatikoiden rinnalla.

Moselin rieslingit ovat tyypillisesti viiltävän hapokkaita, ja niihin on usein jätetty tätä hapokkuutta tasapainottavaa makeutta. Tällainen yhdistelmä on täysosuma joulun kalapöydälle, jossa on sekä hyvin rasvaisia (happoa vaativia) lohikaloja että sokerisuolattuja silakoita. Alkon valikoimasta löytyy Carl Lowen Quant Riesling 2014. Koska viinin tulee aina mielellään olla hieman ruokaa makeampi, toimii tämä 14 g/l sokeria sisältävä riesling hienosti.

Kuvat: Alko.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti