Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 9. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 9.luukku:Pinkki kinkkuässä

Kuva:alko
Tänään joulukalenterista paljastuu pinkki kinkkuässä.

Joulupöydän viinin valinta on järjettömän laajan makupaletin vuoksi puolimahdoton tehtävä, jos täytyy valita vain yksi pullo. Yleensä tilanne on sikäli onnellinen, että jouluna on paljon ihmisiä koolla ja siten hyvä mahdollisuus useamman pullon avaamiseen. Tällöin on helpompi yhdistellä eri viinejä eri ruuille. jouluna juodaan paljon punaviiniä, mutta tarkemmin ajatellen joulupöydässä on varsin vähän ruokia joiden kanssa punaviini olisi ykkösvaihtoehto. Itse asiassa mieleeni ainoa mieleeni tuleva on karjalaisperäisen sukumme joulupöydässä usein viihtyvä karjalanpaisti. Kinkun, laatikoiden ja kalojen kanssa nauttisin kuitekin mieluummin raikasta keskitäyteläistä valkoviiniä, esimerkiksi alsacen rieslingiä tai pinot gris'ta.

Toisaalta punainen on joulun väri, eikä siitä päästä mihinkään. Niinpä siis vedämme ässän hihasta ja suosittelemme joulupöydän viiniksi yhden pullon politiikkaa noudatettaessa roseeta. Hyvä vaihtoehto on Domaine la Suffrène Bandol 2012, jossa on sopivassa suhteessa raikkaita punaisia marjoja sekä yrttisyyttä, joka toiminee kinkun kanssa kivasti. Tämä riittänee hyvin myös jouluisille mausteille laatikoissa. Sillien kanssa saattaa klikata tai toimia, tätä ei ole testattu. Graavilohi ja mäti kuitenkin toimivat tämän kanssa varmasti.

Tässä siis raikkaampi punertava vaihtoehto joulupöytään, jos rohkeus riittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti