Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 17. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 17.luukku: Rieslingiä ja juustoja

Joulukalenterin 17.luukusta paljastuu mainio viini juustojen kanssa tarjottavaksi. Menneenä lauantaina juhlimme Heikin 30-vuotisjuhlia, josta lisää myöhemmin. Tarjolla oli juustofanien iloksi tietenkin lähijuustoja ennen varsinaista jälkiruokaa.

Juustoina olivat mouhijärven Vilho, joka on kerrassaan mainio appenzeller-tyyppinen kova juusto. Sinihometta lajitelmassa esitti tamperelaisen Ahlmanin tilameijerin Selin, joka oli porukan suosikki. Valkohomejuustona oli aina loistavan Kolatun juustolan vuohenmaidosta tehty Verneri, joka oli melkein yhtä hyvää kuin ranskalainen Affinois.

Viininä oli tuurilla viinikaapin makeitten hyllyltä löytynyt Markus Molitorin Riesling Zeltinger Sonneuhr Auslese 2007, jonka maltilliset 11 gramman jäännössokerit komppasivat juustoja paremmin kuin hyvin. Ilman juustoja viiniä maistaessa tuli jo säikähdys, että toimiiko tämä puolikuiva riesling ollenkaan tälle annokselle. Viini oli sitruksinen ja melko voimakkaan petrolinen. Hapokkuus oli jo hieman väistynyt, ja suussa kokemus varsin tasainen, ei teräviä kulmia. Onneksi pelko oli turha. Valkohomejuuston kanssa viinistä nousi enemmän esiin viinin hedelmäiset aromit ja makeus korostui myös miedon juuston kanssa. Sinihomeen kanssa esiin nousivat taas viinin hennon petroolinen maku ja loputkin hapot taittuivat hyvin kohtuu kermaisen Selinin kanssa. Vilho-juuston kanssa viinissä nousi esiin viinin pitkä ja tasapainoinen maku, joka sopi mainiosti yhteen vahvan juuston makumailmaan.

Viini on mielestämme hiukan hinnakas, mutta juhlan hetkellä voisin kuvitella sijoittavani tähän rahani uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti