Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 11.luukku:Joulun pyhien nautiskeluviini

Chateau Musar on toiminut jouluillan nautiskeluviininä jo parina vuonna, ja sitä on varattu pullo tämänkin aaton myöhäisiin nautiskeluhetkiin.

Musar on libanonilainen, Gaston Hocharin vuonna 1930 perustama viinitalo. Hochar oli matkustanut Bordeaux:ssa, ja sieltä myös tuonut vaikutteita Musarin viineihin. Toisaalta taustalla vaikuttavat myös libanonin vuosituhansia vanhat viininviljelyperinteet. Musarin tarhat sijaitsevat Bekaan laaksossa maan itäosassa, lähellä Syyrian rajaa. Punaiseen musariin käytetään CS:a, Cinsault:a ja Carignania, jotka kasvavat Aanan ja Kefrayan kylissä. Köynnökset ovat vanhoja (keskimäärin 40 vuotiaita) ja pienisatoisia.

Punaisen Musarin viinit viiniytetään lajikkeittain matalassa käymislämpötilassa. 6 kuukauden tankituksen jälkeen kutankin lajikeviiniä kypsytetään vuosi ranskalaisessa tammessa ennen sekoittamista. Sekoittamisen jälkeen sekoite saa integroitua vuoden betonisammiossa ennen pullotusta ja  4 vuoden pullokypsytystä. Seitsemän vuotta kuluu siis sadonkorjuusta viinin tuomiseen markkinoille.

Nyt Alkosta löytyy vuosikerta 2005, joka on tullut markkinoille keväällä 2012. Vuosi 2005 oli Libanonissa viileä, sadonkorjuu tapahtui myöhässä ja viinit olivat varsin hapokkaita mutta huomattavan marjaisia. Tuottajan sivu kertoo 2005:n olevan mausteinen, täynnä punaisten ja tummien marjojen aromeja sekä savuisia, suklaisia ja tupakkaan vivahtavia aromeja.

Aiemmat Musarit ovat olleet kiistatta upeita viinejä, hieman tuhdimpia versioita hyvästä bordeaux:sta. Mausteita, hedelmää, appelsiinin aromeja, suklaan aromeja. Mielenkiinnolla odotamme, mitä tämä 2005 tuo tullessaan. Ja vielä suuremmalla mielenkiinnolla odotetaan vuotta 2020, jolloin saamme markkinoille tämän vuoden Musarin. Ruutia ja kranaatinsirpaleita ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti