Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


lauantai 24. marraskuuta 2018

Pastajauhoja ja kurpitsa-ricottalasagnea


Yhteistyössä Tampereen kauppahallin kauppiaiden kanssa

Viikko sitten lauantaina illan ruuan keksiminen oli jälleen kerran hankalaa, kun mitään ideoita ei tahtonut tulla päähän. Päädyimme kuitenkin aurinkoiselle päiväkävelylle Pyynikille (munkkeineen, tietysti) ja paluumatkalla poikkesimme kauppahallissa. Kuten yleensä, ruokaongelmat ratkesivat kuin itsekseen.
Homma lähti liikkeelle siitä, että Valliuksella oli silmään sattui komea kurpitsa, jonka päätimme ostaa parempaan kotiin. Tässä vaiheessa ruokaideat pyörivät jossain kurpitsakuskuksen & falafelien ja kurpitsaburgerin välimaastossa. Matka jatkui Mama's Corneriin, joka ei oikeastaan ole kuulunut niihin kojuihin joissa asioimme vakituisesti. Olen ostanut puodista lähinnä anjoviksia ja etenkin arbequina-oliiveja, joita kyseinen puoti tarjosi ainakin taannoin ainoana Tampereella. Jäimme nyt jutttusille kauppiaan kanssa, ja valikoima oli kiinnostava: Valikoituja tuottajia ympäri Euroopan, kauppiaan itse maahantuomana. Öljyjä, etikoita, laatusäilykkeitä (jotka ovat välimeren maissa taidetta eivätkä purkkiruokaa), mausteita ja -mikä tällä kertaa ratkaisevaa- jauhoja. Löysimme nimittäin (kauppiaan avustuksella) pari viikoa takaperin jauhettuja durum-jauhoja, jotka Corradini Anconan eteläpuolella jauhaa varta vasten tilauksen tullessa. Ja tietenkin juustosopista ricottajuustoa vielä kaveriksi kurpitsalle.

Sivuraiteelle hairahtanutta juttua jatkaaksemme: Tuore durumjauho ratkaisi ruokaongelman. Viilenevään syksyyn sopii lasagne, ja koska kurpitsa oli jo hankittu päädyimme yksimielisesti kurpitsalasagneen. Juustosopista mukaan tarttui vielä paketti ricottaa täyteläisyyttä tuomaan, ja emmeet olivatkin kasassa.

Ainekset: 

2 munaa
1-2 rkl kylmää vettä
200 g durum-jauhoa
kilon kurpitsa
1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
2 prk (.á 400 g) tomaattimurskaa
300 g ruskistettua jauhelihaa TAI 150 g härkäpapurouhetta kiehautettuna
oliiviöljyä
oreganoa
basilikaa
valkoista balsamicoa
1 tl sokeria
suolaa
30 g voita
30 g jauhoa
5 dl maitoa
1 pkt ricottaa
150 g parmesania

Pastalevyt: 

2 munaa
1-2 rkl kylmää vettä
200 g durum-jauhoa

Tee jauhokeko, riko munat keskelle ja kääntele jauhot sekaan. Lisää vettä juuri sen verran että taikina pysyy kasassa ja on hyvin tiivistä. Laita jääkaappiin lepäämään tunniksi

Kurpitsa:

Kuori ja tyhjennä vajaan kilon kokoinen kurpitsa. Leikkaa noin 1,5 cm siivuiksi, levitä uunipellille ja ripottele päälle suolaa. Laita 225-asteiseen uuniin puoleksi tunniksi pehmenemään.

Raasta tässä vaiheessa 150 g parmesania

Tomaattikastike (jota jää varmasti yli): 

1 sipuli
5 valkosipulin kynttä
2 prk (.á 400 g) tomaattimurskaa
300 g ruskistettua jauhelihaa TAI 150 g härkäpapurouhetta kiehautettuna
oliiviöljyä
oreganoa
basilikaa
valkoista balsamicoa
1 tl sokeria
suolaa

Kuullota sipuli (ruskistamatta) oliiviöljyssä. Lisää minuutin päästä valkosipuli, jatka kunnes pehmenneet. Lisää tomaatti ja mausteet, anna hautua. Suolaa lopuksi suuhun sopivaksi.

Bechamel:

30 g voita
30 g jauhoa
5 dl maitoa
suolaa, pippuria ja muskottipähkinä

Sulata voi kattilassa. Sekoita siihen jauhot, lisää maitoa koko ajan vatkaten niin ettei paakkuja synny. Keitä viitisen minuuttia ja mausta.

Nyt sitten vain kaulit pastataikinasta mahdollisimman ohuet levyt (tai väännät pastakoneella jos sellaisen omistat). Kokoa sitten lasagne laakeaan vuokaan: Pohjalle tomaattisoosia, sitten kurpitsalohkoja ja ricottanokareita, päälle pastalevykerros, sitten bechamelia ja sitten taas uudelleen kunnes vuoka on täysi ja päällimmäisenä on bechamel-kerros, jonka päälle ripottellaan vielä raastettu parmesan. Tämä komeus uuniin 175 asteeseen, kypsennysaika on tunnin luokkaa mutta vaihtelee voimakkaasti vuuan syvyyden ja muodon mukaan. Tarjoa vihreän salaatiin ja hyvän italialaisen punaviinin kanssa rakkaille ja täydellinen lauantain illallinen on valmis.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti