Suomi täyttää tunnetusti tasavuosia 6. joulukuuta. Ainakin meidän perheessämme itsenäisyyspäivänä on ollut tapana syödä hyvin, ja ruokapöytään kuuluvat mielestämme myös laadukkaat ruokajuomat. Erittäin suomalaista ja varmasti ehyt-ry:n mieleen olisi suositella ruokajuomaksi maitoa tai hurjimmillaan kotikaljaa. Olemme kuitenkin viiniblogi ja elämme vuodessa 2017, joten kenties jotain muuta.
Suomessa ei ainakaan vielä tuoteta viiniä, mutta meillä on pitkä oluthistoria joka on viimeisten viiden vuoden aikana palautunut pitkällisestä kieltolain alhosta, ja pienpanimoita onkin pian jo yhtä paljon kuin 1800-luvun lopulla.
Suomen olutperinne on tullut pääasiassa Saksasta, mikä selittää hyvin lager- ja pils-oluttyyppien suosion. Pienpanimoiden uuden nousun myötä meille tuli kansainvälinen IPA-trendi, jonka häntä on nähtävissä edelleen. Tyylien kirjo on kuitenkin parin viime vuoden aikana leventynyt, ja nyt suomalaiset pienpanimot tuottavat kaikkea gosesta kahviportteriin.
Valinnanvaraa siis riittää, mutta perinteisen tyylin ystäville esimerkiksi kala-alkupalojen kanssa nautittavaksi voisimme suositella vaikkapa Prykmestarin Saazer Pilsiä, joka on puhtaan raikas ja kevyesti aromihumaloitu olut. Edellistä hieman hedelmäisempi ja aromaattisempi on Hiisi-panimon Mosaic Pils, josta myös kovin pidimme. Jos taas ei koe olevansa lainkaan olutihminen eikä pidä maltaan mausta ja humalan katkeruudesta, suosittelemme jotakin hapanolutta: alkon valikoimasta löytyy vaikkapa Hiisien marjainen ja hapan Kratti-Saison.
Edellä on vain joitakin maistamistamme ja hyviksi toteamistamme pienpanimo-oluista, näitä on alkon ja etenkin ruokakauppojen hyllyissä satoja erilaisia joten voit vapaasti valita oman tyylisi ja mieltystesi mukaan. Olutta vieroksuville suosittelemme kuitenkin lämpimästi tutustumista hapanoluisiin, jotka toimivat oivasti porttina oluiden maailmaan.
Jos haluaa oluen sijaan viiniä, joutuu ilmastosyiden vuoksi tyytymään suomalaisten viinintekijöiden muualla valmistamiin juomiin. Alkosta löytyy varmaankin tunnetuimman suomalaisen viinitilallisen Juha Berglundin Chateau Carsinin Bordeaux-viinejä kaikissa kolmessa värissä ja vielä makeanakin. Berglund ei kuitenkaan ole ainoa suomalainen viinitilallinen, vaan suomalasten tuottamia viinejä tulee myös myös Saksasta, Italiasta ja Uudesta-Seelannista.
Saksan Pfalzista tuleva Raja Riesling on Viinitien Toni Immasen tuottama ja mielestämme varsin hyvä riesling Saksan ja Ranskan rajalta.
Italiassa vaikuttaa kaksikin suomalaista viinitilallista: Jyrki Sukulan Barolo Meriame on maistamiemme aiempien vuosikertojen perusteella modernin tyylin barolo, jota voi lähestyä jo melko nuorena. Toinen suomalainen Italiassa on Jarkko Peränen, jonka Candialle-viinitila Toscanassa tuottaa myös upeita viinejä. Alkosta näitä ei saa, mutta Helsingissä Candiallen viinejä on ainakin Olossa ja Groteskissa.
Tähän listaan täytyy mainita myös Outi Jakovirta, joka on Uusiseelantilaisen Julicherin viinintekijä. Talon viinejä löytyy melko laajasti myös alkosta, ainakin 99 Rows Pinot Noir on mukavan marjainen pinot. Myös aavistuksen jäännössokeria sisältävästä raikkaasta rieslingistä pidimme. Jakovirralla on myös oma Three barrel project, jonka viinejä maistamme heti tilaisuuden tullen.
Meidän ehdotuksemme juhlavuoden menuksi löytyy myös blogista tästä postauksesta.
Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti