Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Joulukalenterin 6. luukku: Kevyet punaviinit perinteiseen joulupöytän

Kevyet, raikkaat ja primaareja rypäleen aromeja ilmentävät viinit sopivat mielestämme punaviineistä parhaiten suomalaiseen laatikkoiseen joulupöytään. Näissä viineissä kaiken a ja o on hyvä hapokkuus, joka leikkaa mukavasti raskaita ja makeita laatikoita. Myös kinkun parina hapokas ja marjainen viini toimii hyvin.


Ensimmäiäsenä suosituksena jo lähes kyllästymiseen saakka toistettu kestosuosikki: Fontanafreddan Langhe nebbiolo jaksaa aina vain vakuutta. Tämä viini on kenties tässä esitellyistä tanniinisin, mutta siinä on myös runsaasti primaaria marjaisuutta ja erittäin hyvä hapokkuus. Tämä toimii etenkin jos painottaa sitä joulupöydän kinkkuisaa puolta kuten moni tekee.

Tanniineiltaan kevyempänä vaihtoehtona suosittelemme toista italialaista viiniä, joka sekin tulee Piemontesta. Barberat ovat Pienmonten tuottajille viinejä, joilla katetaan kulut barolojen kypsyessä pitkään tynnyrissä ja pulloissa pehmetäkseen. Matteo Corregian barbera on tiilenpunainen, keskisyvä viini jonka tuoksussa on kirsikkaa, lyijykynää, hentoa maatuvien lehtien aromia. Suussa kevyehkö, raikas, varsin hyvät hapot, melko kevyet tanniinit. Tämäkin on oiva joulupöydän antimille.
(*Tämä viini oli saatu näytteenä maahantuojalta)

Yksi vaihtoehto joulupöytään on myös Beaujolais. Periaatteessa jopa tämän vuoden noveau voisi toimia, joten jos haluat kevyen, marjaisen ja varsin kulauteltavan viinin niin kotiuta alkon taas tänäkin vuonna hankkima Duboeuf Noveau 2017. Jos haluat harteikkaamma, silti hyvin hapokkaan gamayn, niin suosittelemme Drouhinin Moulin-à-Ventiä. Tämän Beaujolais Cru-alueen viinit ovat kaikista Beaujolais'n viineistä rakenteeltaan runsaimpia, ja tämä toimii hyvin hapokkaana viininä joulupöydässä hyvin.

Viimeisenä ässänä suosittelemme jotakin jännittävää: Emilia-Romagnassa tuotetaan pirskahtelevaa Lambruscoa, jonka sopivuudesta porsaanlihalle vakuutuimme taannoisen Hella & Huoneen joulumenuprojektin yhteydessä. Alkosta löytyy suurehkon tuottajan, Medici Ermeten lambruscoja, joista suosittelemme yhden tilan Concerto Reggiano Lambruscoa. Viini on hiilihapponsa vuoksi raikas, sen tuoksu on tuoreen marjaisa ja jälkimaku vähätanniininen. Tämä jos jokin sopii hyvin jouluruuille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti