Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 4. joulukuuta 2017

Joulukalenterin 4 luukku: Joulun tuhdit punaviinit

Suomessa monet haluavat joulupöytäänsä tuhdin ja runsaan punaviinin. Olemme kuitenkin sitä mieltä, että on vaikea löytää perinteisille jouluruuille huonommin sopivaa viiniä kuin edellä mainittu: Jouluruokien makeus nostaa viinin alkoholin polttavuutta ja tanniinien purevuutta ja tekee näistä viineistä helposti kovia. Kokonaisuus muodostuu mielestämme myös raskaaksi, kun viini ei tarjoa suuta raikastavaa hapokkuutta vaan jatkaa samaa raskasta linjaa ruuan kanssa.

Vaikka tämä runsas punaviinityyli ei meille kovin läheinen olekaa, on tuhdeille ja täyteläisillekin punaviineille paikkansa: Näitä voi nautiskella vaikkapa kylmänä talvi-iltana lumi(tai räntä)sadetta katsellessa. Jos joulupöydässä on haudutettua lihaa makeiden laatikoiden sijaan, niin silloin näistä jokin voi hyvin toimia joulun ruokaviininäkin.

Ensimmäinen tyylikäs suositus tulee Rhonesta: Domaine du Vieux Lazaret Chateauneuf du Pape Cuvee Exeptionelle on mausteinen, tumman marjainen ja erittäin täyteläinen viini, jossa on runsas mutta pehmeähkö tanniinisuus. Täsmäruoka tälle viinille olisi luonnollisesti riista, joko patana tai fileenä kastikkeen kera

Prioratista tulee vanha suosikkimme Nona Petit, joka on melko tyypillistä Priorat-viiniä pehmeämpi ja runsaampi, koska blendissä on kohtalaisen reippaasti merlot:a. Tästä löytyy vaniljaista tammea, garnachan tuomaa punaista marjaisuutta ja kohtalaisesti tammen pyöristämää tammisuutta. Hyvä viini sellaisenaankin, mutta tämä menee hyvin vaikkapa karjalanpaistin kanssa.

Kenties tuhtien viinien kevyemmästä päästä on Chileläinen Torres Cordillera Carignan. Viinin aromimaailma on mausteinen, lihasan täyteläinen ja tummahedelmäinen. Viinissä on kuitenkin kohtalaisen hyvin hapokkuutta, joka tekee siitä tasapainoisen. Tämä menisi mielestämme erityisen hyvin lihapatojen kanssa.

Viimeisenä on toki pakko suositella Amaronea: Corte Giaran Amarone on kohtalaisen kuiva ja amaroneksi matala-alkoholinen. Tämän lämmittävän viinin aromeista löytyy tummia marjoja ja tammikypsytyksen mokkaisia ja suklaisia aromeja. Tätä sopii nautiskella takkatulen ääressä, mutta tämä voisi toimia myös juustojen kanssa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti