Alueen maaperä on ravinneköyhää liuskekiveä, jossa ei viiniköynnösten lisäksi oikein mikään muu viljelykasvi menestykään. Tämä on tunnusomaista useilla laatuviinialueille: Viniköynnös pystyy kasvattamaan syvät juuret, joiden avulla se selviää kuivissa olosuhteissa ravinneköyhässä maaperässä. (Mieleen palaa aina kuva paljaasta, kivikkoisesta mäenharjanteesta Prioratissa: Ruohotuppaleiden lisäksi ainoa elävä asia tällä tuulenpieksemällä harjanteella oli känkkyräinen, puoli metriä korkea villi viiniköynnös, jossa kasvoi pieni terttu hyvin pieniä rypäleitä.)
Savenniéresin viini valmistetaan chenin blanc-rypäleistä, ja sen tyyli on useita muita Loiren cheninejä täyteläisempi. Aiemmin alueen viinejä piti ikäännyttää hieman ennen avaamista, koska niiden sanottiin olevan nuorina kireitä. Moderni tyyli on kuitenkin hieman hedelmäisempi ja helpommin lähestyttävä. Tämä johtuu ainakin osin viininvalmistustekniikan ja rypäleiden laadun parantumisesta: Aiemmin viineihin lisättiin reippaasti rikkidioksidia suojaamaan niitä hapettumiselta, ja tämä tuntui viineissä kovuutena jos ne avattiin ennen rikkiylimäärän hajoamista pullokypsytyksessä. Myös rypäleiden laatu on parantunut, ja valtaosa alueen viljelijöistä noudattaa luonnonmukaisen viljelyn periaatteita (vaikkei suurta osaa viineistä ole luomuksi sertifioitukaan).
Claude Papin (ja hänen vaimonsa Joëlle) ovat kuuluisimmat tuottajat läheisellä Anjoun alueella. Papinit uskovat vahvasti terroiriin, ja heidän näkemyksensä mukaan viinin luonteenpiirteet muodostuvat sen kasvuympäristöstä eikä niinkään rypälelajikkeesta. Anjoussa pariskunta tuottaakin suuren määrän punaisia ja valkoisia terroir-vetoisia tarhaviinejä. Anjoun tarhojen lisäksi Papineilla on vuokrapalstoja Savenniéresissa, mistä nyt maistamamme viini on peräisin. Papinilla on tapana käyttää kuivissakin viineissään pieni määrä jalohomeisia rypäleitä, mikä tuo viineihin täyteläisyyttä ja moniulotteisuutta.
Kuva:viinikellari.com |
Kyseessä on loistavan moniulotteinen, täyteläinen viini joka on ehdottomasti parhaimmillaan ruokapöydässä. Tämä sopii hyvin pariksi täyteläisemmille, runsaanmakuisille ruuille jotka vaativat viiniltä sekä runsautta että raikastavaa hapokkuutta. Esimerkiksi runsaanmakuiset kalaruuat tai runsaasti aromikasta juustoa sisältävät kasvisruuat sopinevat hyvin.
Viini on saatavissa viinikellari-verkkokaupasta, josta tämä pullo tuli meille näytteenä. Arvio voi siis olla tiedostamattomasti ilmaisen näytteen vääristämä, mutta tämän subjektiivisen arvion perusteella kyseessä oli loistava viini!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti