Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 14. marraskuuta 2016

Clos de Coulaine: moniulotteinen chenin Loiresta

Savenniéresin viinialue sijaitsee Loire-joen keskijuoksulla, Anjoun länsipuolella. Savenniéresiin kuuluu kaksi ala-aluetta: Savenniéres-La Roche-aux-Moines ja Coulée du Serrant. Näistä jälkimmäinen koostuu vain yhdestä tilasta, nimittäin erittäin Nicholas Jolyn biodynamiikan mekasta.

Alueen maaperä on ravinneköyhää liuskekiveä, jossa ei viiniköynnösten lisäksi oikein mikään muu viljelykasvi menestykään. Tämä on tunnusomaista useilla laatuviinialueille: Viniköynnös pystyy kasvattamaan syvät juuret, joiden avulla se selviää kuivissa olosuhteissa ravinneköyhässä maaperässä. (Mieleen palaa aina kuva paljaasta, kivikkoisesta mäenharjanteesta Prioratissa: Ruohotuppaleiden lisäksi ainoa elävä asia tällä tuulenpieksemällä harjanteella oli känkkyräinen, puoli metriä korkea villi viiniköynnös, jossa kasvoi pieni terttu hyvin pieniä rypäleitä.)

Savenniéresin viini valmistetaan chenin blanc-rypäleistä, ja sen tyyli on useita muita Loiren cheninejä täyteläisempi. Aiemmin alueen viinejä piti ikäännyttää hieman ennen avaamista, koska niiden sanottiin olevan nuorina kireitä. Moderni tyyli on kuitenkin hieman hedelmäisempi ja helpommin lähestyttävä. Tämä johtuu ainakin osin viininvalmistustekniikan ja rypäleiden laadun parantumisesta: Aiemmin viineihin lisättiin reippaasti rikkidioksidia suojaamaan niitä hapettumiselta, ja tämä tuntui viineissä kovuutena jos ne avattiin ennen rikkiylimäärän hajoamista pullokypsytyksessä. Myös rypäleiden laatu on parantunut, ja valtaosa alueen viljelijöistä noudattaa luonnonmukaisen viljelyn periaatteita (vaikkei suurta osaa viineistä ole luomuksi sertifioitukaan).

Claude Papin (ja hänen vaimonsa Joëlle) ovat kuuluisimmat tuottajat läheisellä Anjoun alueella. Papinit uskovat vahvasti terroiriin, ja heidän näkemyksensä mukaan viinin luonteenpiirteet muodostuvat sen kasvuympäristöstä eikä niinkään rypälelajikkeesta. Anjoussa pariskunta tuottaakin suuren määrän punaisia ja valkoisia terroir-vetoisia tarhaviinejä. Anjoun tarhojen lisäksi Papineilla on vuokrapalstoja Savenniéresissa, mistä nyt maistamamme viini on peräisin. Papinilla on tapana  käyttää kuivissakin viineissään pieni määrä jalohomeisia rypäleitä, mikä tuo viineihin täyteläisyyttä ja moniulotteisuutta.
Kuva:viinikellari.com
Clos de Coulaine 2012 on väriltään oljelkeltainen ja keskisyvä. Sen tuoksusta löytyy kukkeutta, hunajaa, hyvin kypsää omenaa ja omenankotaakin. Tuoksussa on mukana chenin blancille tyypillistä hieman 'hikiseltä' tuntuvaa mineraalisuutta sekä vieno mausteinen, lakritsia muistuttava vivahde. Suussa viini on hyvinkin täyteläinen, kuitenkin täysin kuiva. Runsaan hapokkuuden ansiosta viini ei tunnu raskaalta. Hapot eivät ole sitruunaisen terävät kuten vaikkapa Moselin rieslingissä vaan pehmeämmät mutta silti 'jykevät'. Suussa viini aromimaailman kompleksisuus avautuu edelleen, kukkeat ja hunajaiset aromit korostuva aluksi, ja jälkimaussa mukaan pakkaan nousee runsas mineraalisuus sekä yrttisyys. Jälkimaku on pitkä ja miellyttävä. Hapokkuuden ansiosta suu tuntuu siemauksen jäljiltä raikkaalta.

Kyseessä on loistavan moniulotteinen, täyteläinen viini joka on ehdottomasti parhaimmillaan ruokapöydässä. Tämä sopii hyvin pariksi täyteläisemmille, runsaanmakuisille ruuille jotka vaativat viiniltä sekä runsautta että raikastavaa hapokkuutta. Esimerkiksi runsaanmakuiset kalaruuat tai runsaasti aromikasta juustoa sisältävät kasvisruuat sopinevat hyvin.

Viini on saatavissa viinikellari-verkkokaupasta, josta tämä pullo tuli meille näytteenä. Arvio voi siis olla tiedostamattomasti ilmaisen näytteen vääristämä, mutta tämän subjektiivisen arvion perusteella kyseessä oli loistava viini!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti