Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 5. helmikuuta 2016

Helmikuun kausimenu: Made in Vietnam!

Taannoisella vietnamin reissulla söimme aivan mahtavaa hapanimelää kalakeittoa Sapan kylässä Pohjois-Vietnamin vuoristossa. Keitossa oli pehmeälihaista vaaleaa kalaa, mausteinen hapanimelä liemi, kasviksia ja ananasta. Olemme pitkään suunnitelleet tämän keiton tekoa kotona, ja nyt päätimme yhdistää kaksi sesongin raaka-ainetta: Kotimaisista kaloista made on juuri nyt saatavilla, ja tuontihedelmistä ananaksen sesonki ajoittuu myös kevättalveen.

Hapanimelä madekeitto:


2 pientä nyljettyä madetta
1 pieni ananas
2 porkkanaa
1 iso sipuli
0,5 dl riisiviinietikkaa
1 chili
5 cm inkivääriä
5 valkosipulin kynttä
5 tähtianista
1 sitruunaruoho
2 limen mehu
3 rkl kalakastiketta (jos löydät etnisestä kaupasta Phu Quockin saarella tehtyä vietnamilaista, käytä sitä)
3 rkl tamarinditahnaa
mustapippuria
suolaa
5 rkl sokeria

Tarjoiluun:


paksoi-kaalia (alkuperäiseen reseptiin tulee itse asiassa kulhon pohjalle jäävuorisalaattia, joten jos et löydä paksoita niin käytä jotakin tiivistä salaattia kuten sikuria tai romainen tyviosia)
tuoretta korianteria, thai-basilikaa yms tuoreita yrttejä.
chilisiivuja

Laita mateet isoon kattilaan ja keitä kypsiksi. Ota mateet pois vedestä, irroittele lihat ja laita viileään odottelemaan. Laita ruodot ja päät takaisin kattilaan. Lisää pilkottu inkivääri, valkosipuli, sitruunaruoho, tähtianikset, chili, mustapippurit. Keitä puolisen tuntia. Siilaa liemestä pois mausteet ja ruodot. lisää pilkottu sipuli, porkkanat ja ananas sekä sokeri, tamarinditahna, limemehu, kalakastike ja riisiviinietikka sekä suolaa maun mukaan. Maistele tässä vaiheessa, onko liemessä sopiva tasapaino makeutta, happoa ja suolaisuutta. Keitä, kunnes sipulit ja porkkanat ovat kypsiä. Lisää mateen lihat juuri ennen tarjoilua lämpiämään kattilaan. Näin made säilyttää ominaismakunsa eikä täysin marinoidu hapanimelällä liemllä.

Tarjoa keitto kulhosta, laita pohjalle paksoit, päälle reippaasti yrttejä ja chilisiivuja. Purista vielä maun mukaan limettimehua joukkoon.

Jos siis kaipaat vaihtelua perinteiseen madekeittoon, niin kokeile tätä lämmittävän mausteista versiota!

Juomasuosituksena

Oluen ystävälle suosittelemme testaamaan keiton kanssa ruotsalaisen Train Station Breweryn Shipfaced IPA. Oluessa on tarpeeksi humalaa taittamaan keiton hapanimelää makumaailmaa ja samalla raikastamaan suuta keiton jälkeen.

Viiniksi suosittelemme testamaan keiton kanssa puolikuivan rieslingin, koska keiton hapanimelä makumaailma kaipaa seurakseen aavituksen makeutta ja silloin viini ei voi maistua kauheasti kuivemmalta kuin keitto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti