Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 23. helmikuuta 2016

Clos Ouvert La Grande Vie Dure 2013: Chilestä kajahtaa!

Chilen viinit tuntuvat olevan hyvin pikälti samasta puusta veistettyjä: Runsaasti hedelmää, reippaasti tammea, vähän luonnetta. Kyse ei ole siitä, että Chilen maaperä tai ilmasto ei mahdollistaisi upeiden viininen tuottamista vaan ennenkaikkea siitä, että maan viinituotannosta vastaavat pääasiassa teollisen mittaluokan toimijat. Näiden ajattelussa omaperäinen ja luonteikas viini on aina riski.

Myös Burgundista kotoisin oleva Louis-Antoine Luyt pettyi chileläisin viineihin opiskellessan sommelieriksi Santiagossa. Luyt muutti parikymppisenä Chileen kyllästyttyään kotimaahansa. Hän työskenteli ensin ravintolan tiskaajana, eteni sitten pikku hiljaa viinivastaavaksi ja jatkoi sommelier-kouluun. Mies pettyi chileläisten viinien homogeenisuuteen ja alkoi pohtia, voisiko maassa tehdä myös erilaista viiniä.

Niinpä mies palasi Beuneen opiskelemaan enologiaa, tutustui Mathieu Lapierreen, vietti 5 sadonkorjuuta Morgonissa Lapierren Natural Wine-opissa ja palasi Chileen. Hän perusti 2 muun nuoren ranskalaisen kanssa Clos Ouvertin Mauleen, Chilen viininviljelyn ydinalueen eteläosaan.

Vuoden 2010 maanjäristys kuitenkin tuhosi valtaosan edellisvuoden sadosta, jolloin muut kumppanit jättivät Luytin. Tämä jatkoi kuitenkin yksin ja laajensi vielä tuoterapertuaaria vuokrattuaan lisää maata.

Clos Ouvertin viinit ovat sekoitteita lähinnä Chilessä kasvavasta Paìs-rypäleestä ja Rhonelaisista lajikkeista. Vuodesta 2010 Luyt on tuottanut myös Eurooppalaistyyppisiä yhden tarhan terroir-viinejä paìs:sta. Erityistä näissä viineissä on köynnösten ikä: vanhimman tarhan köynnökset kasvavat 300-vuotiailla juurilla.

Kaikki Luytin viinit ovat aloittaneet elämänsä semikarbonisella maseraatiolla ja tietysti käyneet luonnonhiivoilla spontaanisti. Tammen käyttö on hillittyä, jotta se ei peitä rypäleiden ja terroirin ominaispiirteitä

Nyt maistamamme Clos Ouvert La Grande Vie Dure 2013 on puhdas Carmenere, mutta kaukana arkkityyppisestä chileläisestä!

Syvä purppurainen väri. Tuoksussa on karhunvatukkaa ja vadelmaa, jotka tuovat itsensä etualalle äärimäisellä marjaisuudella joka saa veikkailemaan semikarbonista maseraatiota sokkonakin maistaessa. Tuoksusta löytyy myös pippuria ja kuivattujen vihreiden yrttien tuoksua, aavistus eläintä nousee viinin ilmaannuttua. Viini on hyvin hapokas, keskitäyteläinen ja kokonaisuutena raikas. Tanniinit ovat hivenen karvaat. Jälkimaku on marjainen ja keskipitkä.

Erittäin omaperäinen chileläinen! Jakaa mielipiteitä, mutta tämä sentään herättää niitä päinvastoin kuin monet muut etelä-amerikkalaiset. Kokeile: vihastut tai ihastut, mutta olet kokemusta rikkaampi !

3 kommenttia:

  1. Täytyy kokeilla!There is another french in casa blanca: Thierry Villard. Very lovely wines!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelemme. Vins etonnatsin nettikaupassa oli muitakin mielenkiintoisia Chileläisiä viinejä tarjolla.

      Poista