Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 11. joulukuuta 2015

Joulukalenterin 11.luukku: Joulupöydän samppanjaässä


Disclaimer: Pullo saatiin näytteenä maahantuojalta.
(mutta tämä oli oikeasti niin hyvää,että ostettiin uusi viinikaappiin varalle.)

Joulupöytä on, kuten tunnettua, viinillisesti erittäin haastava. Laatikot ovat täyteläisiä, makeita ja tuhteja. Kalat suolaisia, rasvaisia ja makeitakin. Rosollista löytyy juuresten makeita mutta myös hieman bitterisiä piirteitä. Kinkku on melko neutraali liha, joka jää hyvin helposti raskaamman ja voimakkaamman viinin jalkoihin.

Vanha totuus on kuitenkin se, että samppanjaa voi juoda läpi aterian. Tämä pitää paikkansa myös joulupöydässä, missä aterian eri annokset tarjotaan usein yhtä aikaa samalta lautaselta. Tarvitaan siis viini, jolla voi taklata kaikki lautaselta löytyvät erityyppiset komponentit kerralla.

Ehdotuksemme viiniksi on siis kuohuva. Taittingerin Nocturne Sec on alkon tilausvalikoimasta löytyvä samppanja, jossa on hieman (18 g/l) makeutta.

Viinin tuoksu on varsin hedelmäinen, siitä löytyy kypsää sitrusta ja päärynää. Samppanjaksi tässä on melko vähän paahdetta, lähinnä aavistuksenomainen briossisuus on aistittavissa taustalla. Mielenkiintoisen tämän tuoksusta tekee kuitenkin mausteisuus, josta olemme löytävinämme inkivääriä ja aavistuksen lakritsiakin. Suussa viinin mousse on hyvin pehmoinen ja pienikuplainen. Viinissä on sokerin tuomaa täyteläisyyttä, joka yhdistettynä hyvään hapokkuuteen luo viinille melko vahvan rungon. Suussa hedelmäisyys tuntuu ensin, sitten jälkimaussa aromimaailma vaihtuu mausteiseksi. Lopussa jää suuhun haipumaan hapokas, hillotun sitruunan ja lakritsan aromeja henkivä  häntä.

Viini toimii mielestämme mahtavasti joulupöydälle: siitä löytyy hyvä hapokkuus puhdistamaan palettia tuhtien ruokien jälkeen. Toisaalta pieni sokerimäärä takaa sen, että viinin täyteläisyys riittää pitämään puolensa laatikoiden ja suolaisten kalojen rinnalla niin, että juoma ottaa oman tilansa ja pitää vakaasti paikkansa. Aromimaailmakin sopii mausteisuudessaan hyvin joulupöytään, sillä inkiväärisyys ja lakritsaisuus luovat viiniin jo sinänsä jouluista aromimaailmaa.

Tämä viini on meistä erittäin tyylikäs vaihtoehto, jos lähestyt joulupöytää yhden viinin strategialla. Ja jos sinut on kutsuttu valmiiseen joulupöytään ja haluat viedä tuliaisiksi tyylikkään ja monia mahdollisesti yllättävänkin ruokajuoman, niin valitse Nocturne!

2 kommenttia:

 1. Haa, ostin tätä taannoin pullon laivalta. Maistelin Viinikylässä ja tämä jäi mieleeni. Kiitos joulupöytäideasta, se voisikin olla oiva hetki korkata pullo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori, että vastaus kesti. Blogger sekoili ja löysin kommentin vasta nyt.

   Toimiko viini joulupöydässä? Me kyllä pidettiin kovasti tästä samppiksesta, vaikka pullon design aika mielenkiintoinen onkin😊

   Poista