Vietnamilaiset kevätrullat 4 hlö
(Vietnamilaiset kevätrullat eroavat kiinalaisista kevätrullista niin, että niitä ei friteerata ollenkaan vaan tarjotaan sellaisenaan.)
1/2 paketti riisipaperilevyjä
10 kpl jättirapuja
1/2 pkt kylmäsavustettua tofua
1/2 kurkku
1 porkkana
kourallinen yrttejä/salaattia(meillä oli aasialaista salaattimixiä)
kourallinen ituja
Kuori jättiravut, poista suoli ja paista 1 min/puoli pannulla. Jäähdytä ravut ja leikkaa pitkittäin puoliksi. Leikkaa kurkku, porkkan ja tofu ohuiksi tikuiksi. Laita riisipaperi leikkuulaudalle ja kostuta se käsin vedellä. Laita rullan alareunan haluttu määrä kaikkia täytteitä. (Vietnamissa rapu laitetaan alimmaiseksi, koska silloin rapu tulee rullassa kauniisti esille.). Taita riisipaperin alareuna täytteiden päälle, käännä riisipaperin reunat kohti keskustaa ja rullaa. Tee rullasta mahdollisimman tiukka, jotta rulla pysyy kasassa, kun rullia nautitaan erilaisten dippien kanssa.
Maapähkinädippi
kourallinen maapähkinöitä paahdettuna
kourallinen kookoslastuja paahdettuna
soijaa
seesamöljyä
chiliä
Blenderillä tahnaksi.
Limedippi(klassinen versio)
2 limeä
suolaa
(kalakastiketta)
Purista limestä mehut pieneen tarjoiluastiaan. Ripottele päälle suolaa ja pippuria myllystä. Lisää joukkoon hieman vietnamilaista kalakastiketta, jos tahdot. Nauti rullien kanssa.
Rullien kanssa nautimme epäortodiksisesti samppanjaa, vaikka paikan päällä rullat huuhdottiin alas paikallisella kylmällä kaljalla tai kylmällä vihreästä teestä tehdyllä juomalla. Alkosta löytyvä André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Brut toimi mainiosti rullien kanssa. Samppanjan aavistuksen paahteinen maku komppasi hienosti maapähkinädipin kanssa ja samppanjan hyvä rakenne pärjäsi loistavasti riisipaperirullille. Pääruokana nautitun Phó-keiton kanssa samppanja pelasi niin kauan hyvin yhteen, kunnes innostuimme hieman liikaa chilin kanssa.
Phó-keitto 4 hlölle
Liemi:
iso kattila
pari kiloa naudanluita
10 tähtianista
pari kanelitankoa
5-10 cm inkivääriä
3 sipulia
10 neilikkaa
sokeria
iso loro kalakastiketta
tarvittaessa suolaa
Paahda luita uunissa kunnes tummuvat pinnalta. Laita luut ja muut kattilaan, keitä tunteroinen. Nostele luut pois ja siilaa liemi, ota talteen. Voi säilyttää jääkaapissa tai pakastaakin.
Kulhoihin:
ohueksi siivutettua medium-naudanlihaa
mung-pavun ituja
erilaisia yrttejä kuten basilikaa, korianteria, minttua, sitruunamelissa...
silputtua kevätsipulia
siivutettua chiliä
keitettyjä pho-riisinuudeleita (Leveämmän mallisia kuin perus-riisinuudelit)
Keitä nuudelit lähes kypsäksi vedessä, loppukypsennä siivilässä kuumassa pho-liemessä. Laita kulhoon nuudelit ja lihat, kaada päälle liemi. Laita muut kulhoon menevät tarjolle pöytään, lisäksi esillä tulee olla kala- ja chilisoosia.
Pho tulee mielellään nauttia kyykkien muovisella noin 30 cm korkealla jakkaralla polvenkorkuisen pöydän ääressä. Suomen oloissa esim. lasten korokejakkara ja sohvapöytä on hyvä yhdistelmä. Rullaa matto sivuun.
Kookossorbetti ja hedelmäsalaattia
Kookossorbetti
purkki kookoskermaa
4 valkuaista
1 limen kuori
sokeria 1/2-1 dl maun mukaan
Vatkaa valkuainen vaahdoksi, lisää lopuksi sokeri ja jatka hetki vatkaamista. Lisää sitten limen kuori. Vatkaa hetki kookoskermaa ja kääntele valkuaisvaahtoon. Laita pakkaseen, sekoittele parin tunnin välein jäätyneet reunat keskelle.
Hedelmäsalaatti
1/2 hunajameloni
2 appelsiinia
1 lime
1 omena
2 kiiviä
hieman viinirypäleitä
ruokosokeria ja rommia maun mukaan.
Pilko hunajameloni, kiivit ja omenat kuutioiksi. Kalttaa appelsiinit ja limet ja pilko hedelmäliha kuutioiksi. Purista limen ja appelsiinin mehu salaatin joukkoon. Mausta oman maun mukaan rommilla ja ruokosokerilla. Tarjoa kookossorbetin kanssa.
Kookossorbetti, slurps... :)
VastaaPoistaOli kyllä hyvää! Toimisi varmaan muidenkin, kun hedelmäsalaatin kaverina.
Poista