Kuva: Decantalo.com |
Alue poikkeaa ilmastoltaan melko reippaasti siitä, millaiseksi espanjalaiset viinialueet yleensä mielletään. Sääolot muistuttavat läheisen Atlantin vaikutuksesta hieman portugalin Vinho Verdeä: viileähköt kesät, sadetta runsaasti. Maasto on jylhää, ja viinit kasvavat jyrkillä rinteillä.
Dominio Bibei on yksi alueen laatutuottajista. Talon omistaja tekee rahansa ilmeisesti muotibisneksellä, mutta viinintekokin tuntuu talon tiimiltä sujuvan. Talon 120 hehtaarin tilalla on 45 hehtaaria viiniköynnöksiä vaihtelevassa maastossa. Kutakin yhden lajukkeen tarhaa hoidetaan omalla tavallaan, niiden rypäleet viiniytetään erikseen.
Vuoden 2011 Lalamassa on Menciaa, Garnachaa, Brancellaoa ja Mouraton-rypälettä, jälkimmäisiä kolmea yhteensä 10 %. Osa viinistä käy avoimissa tammitynnyreissä, osa sementtitankeissa. Viini kypsyy sakoillaan vajaa 2 vuotta, osa sementissä ja noin 60 % eri ikäisissä tammitynnyreissä.
Viini on keskisyvä purppurainen. tuouksussa yrttisyyttä, seetriä, raikasta punaista marjaa kuten hapanta kirsikkaa, mansikkaa ja puolukkaa. Suutuntuma on keskitäyteläinen, napakan hapokas. Maussa on tuoksua enemmän tiukkasyistä tammisuutta, lyijykynäisyyttä. Kokonaisvaikutelma on marjasan kirpakka. Jälkimakuu korkeintaan keskitkä.
Kyseessä on aivan omanalaisensa espanjalainen viini. Se muistuttaa raikkaalta aromimaailmaltaan etäisesti vaikkapa pohjois-italialaista pinot neroa. Oivallisen raikas viini näin kevääseen, mielestämme.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti