Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


torstai 25. syyskuuta 2014

Juran chardonnay ja sienitrilogia

Kuva:Vinatis.com
Taannoin maistamamme Juran savagnin sai sukat pyörimään jaloissa. Tällä kerralla avattu pullo oli kuitenkin chardonnay Arbois'n apellaatiosta. Tuottajan sivusto mainitsee että joukossa on savagninia, nettikaupan sivu väittää puhtaanksi chardonnayksi. Viini avattiin osana viinipäiväntasauksen trilogiaa: syksyn viinipäiväntasauksena ilta aloitetaan valkoisella, suu huuhdotaan samppiksella ja ilta päätetään punaiseen. Koska viiniä tarjottiin vieraiden kanssa nautitulla aterialla, niin sille täytyi kehitellä alkusuupala ennen samppanjan kanssa tarjottua varsinaista alkuruokaa. Päädyimme kauden raaka-aineisiin: sienitrilogia á la Heikki.

Viini oli väriltään haalea, oljenkeltainen. Tuoksussa kukkia, omenaa, yllättävää aromaattisuutta, vahamaisuutta ja pähkinäistä paahteisuutta. Tuoksun perusteella arvelisin, että tässä on kyllä savagninia mukana. Maku on raikas, tasapainoinen ja melko täyteläinen. Alku on pyöreähkö, lopussa mineraalinen svengi. Hedelmä on maussa enemmän taustalla, mineraalisuus ja pähkinäisyys edellä mennään vahvasti.

Viini sopi hienosti pariksi alkupalallemme, jossa yksinkertaisen hapankorpun päälle oli kasattu sitruunalla maustettua creme fraichea ja sieniä kolmella tavalla: Tattisipsiä, etikka-suolaliemessä kiehautettua karvarouskua ja voissa paistettua lampaankääpää.

Tattisipsejä olen tehnyt tänä syksynä pariin otteeseen. Ne syntyvät leikkaamalla pieniä nyrkinkokoisia herkkutatteja noin puolen sentin paksuisiksi siivuiksi ja friteeraamalla niitä hitaasti öljyssä matalahkossa lämmössä (levy 3/6)), kunnes kaikki neste on haihtunut. Sitten vain talouspaperille kuivumaan ja suolaa niskaan. Muut sienet syntyvät vielä helpommin: rouskut ryöpätään paloina, vesi pois ja tilalle tilkka etikkaa ja suolaa kattilan pohjalle, nopea freesaus ja jäähtymään. Lampaankäävät vain paistetaan voissa, suolataan ja maustetaan valkopippurilla varovaisesti.

Tämä viini-ruokapari aloitti aterian kivasti: Sienet toimivat keskenään, ja viini toimi sienien kanssa myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti