Tänään
joulukalenteri paljastaa vinkit loistavaksi 3 ruokalajin ateriaksi
joulunpyhille. Jos lanttulaatikko alkaa jo tapaninpäivän tienoilla surrata
vatsassa, on parempi siirtyä tällöin muihin muoniin. Ja tässäpä seuraa
ehdotelmamme:
Blinit
ovat aina loistava vaihtoehto, ja etenkin uutena vuotena nämä sopivat
kuohuviinin kanssa todella loistavasti yhteen. Näihin voi lisäksi käyttää
joululta yli jääneitä graavikaloja täytteeksi mitä kätevimmin. Ehdotamme tässä
kahta erilasita täytettä, mutta näitähän voi varioida ihan miten ikinä haluaa,
kunhan on smetanaa, suolakurkkua ja sipulisilppua niskassa.
Blinien
teko on helppoa, ja loistava ohje löytyy tattarijauhopurkin takaa. Tässä
vielä lainattuna:
4 dl
bulgarian jogurttia
20 g
hiivaa
2,5 dl
tattarijauhoa
tl
sokeria
1,5 dl
kuumaa maitoa
1 tl
suolaa
rkl
voisulaa
keltuainen
valkuainen
Lämmitä
jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita
joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota 1-2 tuntia
huoneenlämmössä tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä pidempäänkin,
esim. yön yli viileämmässä (jääkaapissa).
Sekoita
ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja
vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. Paista taikinasta blini- tai
ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuja blinejä.
Täytevaihtoehto 1
Punajuuria
Sokeria
Balsamicoa
Tarjoiluun:
Sipulia pieneksi kuutiotuna
Suolakurkkua pieneksi kuutioituna
Hunajaa
Sokeria
Balsamicoa
Tarjoiluun:
Sipulia pieneksi kuutiotuna
Suolakurkkua pieneksi kuutioituna
Hunajaa
Punajuuret kuoritaan ja leikataan sentin paksuisiksi
kiekoiksi. Sitten kasarin pohjalle balsamicoa ja reippaasti desin verran
sokeria. Keitellään ensin miedolla lämmöllä kannen alla kypsäksi, sitten kansi
pois ja levy vaikka neloselle. Liemi redusoituu ja makean hapokas tahma kertyy
punajuurten pintaan.
Blinin päälle sitten laitetaan ensin punajuuri, sitten smetanaa, sipulisilppu ja suolakurkkukuutiot. Tähän päälle vielä toinen punajuuri ja nokare smetanaa, ja kaunis on rosolliblini! Ja maistui todella yllättävän hyvälle, makea punajuuri, suolakurkku ja smetana olivat oiva yhditelmä.
Blinin päälle sitten laitetaan ensin punajuuri, sitten smetanaa, sipulisilppu ja suolakurkkukuutiot. Tähän päälle vielä toinen punajuuri ja nokare smetanaa, ja kaunis on rosolliblini! Ja maistui todella yllättävän hyvälle, makea punajuuri, suolakurkku ja smetana olivat oiva yhditelmä.
Täytevaihtoehto 2
Sipulia pieneksi kuutioituna
Vatkattua smetanaa
Mätiä
Toisena blininä oli perinteisempi smetana-sipuli-suolakurkku-mateenmäti-ratkaisu. Kaikki muukin mäti käy, keväisestä madekeitosta yli jäänyt mäti nyt vain sattui olemaan pakkasessa.
Juomaksi suosittelemme ehdottomasti kuohuvaa! Mainioita laatuvaihtoehtoja löytyy muualtakin kuin Ranskasta: Italialaisten samppanja, Franciacorta Ca' del Bosco Cuvée prestige on sitruksinen, kevyesti yrttinen Chardonnay-Pinot blanc-Pinot nero-sekoite. Toimii blineille hyvinkin, autolyysin paahteisuus on mukana toisin kuin muissa italialaisissa kuohuissa.
Espanjasta löytyy laatucava: Gramona Imperial Brut on elegantti, aavistuksen hedelmäisempi vaihtoehto samppanjalle. Hinta-laatusuhde on mainio.
Jos haluat tarjota blinien kanssa viinin sijaan olutta niin tämä alkon jouluolutvalikoimassa oleva tanskalainen Mikkelerin panimon hoppy lovin´christmas sopii blineille kuin pipapää rotvallir reunalle.
Espanjasta löytyy laatucava: Gramona Imperial Brut on elegantti, aavistuksen hedelmäisempi vaihtoehto samppanjalle. Hinta-laatusuhde on mainio.
Jos haluat tarjota blinien kanssa viinin sijaan olutta niin tämä alkon jouluolutvalikoimassa oleva tanskalainen Mikkelerin panimon hoppy lovin´christmas sopii blineille kuin pipapää rotvallir reunalle.
Pääruuaksi: Tahmeanmakeaa häränhäntää, hevosen filettä, palsteripyrettä
sekä kuorisipsejä kera reduktiokastikkeen
Pääruokareseptiksi suosittelemme Siskojen vuosia sitten kokkaamaa häränhäntää. Resepti löytyi vahingossa etsiessämme sopivaa reseptiä häränhännille, ja osoittautui
aivan loistavaksi! Vastaavalla tekniikalla tulemme valmistamaan erilaisia
lihoja jatkossakin!
Häntien reseptiä emme enää tässä toista, käyttäkää linkkiä. Mainittakoon kuitenkin, että häntiä haudutettiin padassa noin 8 tuntia 130 asteessa, ja niistä tuli
todella pehmeitä ja mureita. Käytimme myös alkuperäisessä reseptissä ollutta
portviiniä, jota lorahti pataan reilu desin verran. Valmistimme hännät etukäteen,
redusoidulla liemellä kuorrutetut hännänpalat laitettiin uunipellille
odottamaan tarjoilua ja lämmitettiin juuri ennen tarjoamista. Uunissa pinta
vielä hieman rapeutui, mistä ei ollut lainkaan haittaa, päinvastoin.
Kaveriksi häränhännälle paistettiin vielä pikku pala hevosen
fileetä. Kokonaiseen fileepalaan otettin väri pannulla, pintaan pippuria ja
suolaa. Tämän jälkeen uuniin, mittari sisään ja rauhallinen lämmitys mediumiksi 50 asteeseen.
Valeluliemen lopusta tehtiin kastike lisäämällä tilkka
viiniä ja punaista balsamicoa, lisää sopiva määrä haluamasi konsistenssin
mukaan. Jatkomaustamista ei tarvita.
Palsternakka-valkosipulimuusi
Palsternakkaa
Perunaa
Valkosipulia
Täysmaitoa/kermaa
Voita
Suolaa
Pippuria
Keitä kuutioina palsternakkaa ja perunaa suhteessa 3 + 1. Lisää joukkoon myös kuoritut valkosipulin kynnet maun mukaan. Soseuta kypsät kuutiot sauvasekoittimella. Lisää desi pari täysmaitoa, nokare voita, mausta suolalla ja porkkanalla.
Timjamiporkkanat
Porkkanoita
Timjamia
Suolaa
Pippuria
Voita
Palsternakkaa
Perunaa
Valkosipulia
Täysmaitoa/kermaa
Voita
Suolaa
Pippuria
Keitä kuutioina palsternakkaa ja perunaa suhteessa 3 + 1. Lisää joukkoon myös kuoritut valkosipulin kynnet maun mukaan. Soseuta kypsät kuutiot sauvasekoittimella. Lisää desi pari täysmaitoa, nokare voita, mausta suolalla ja porkkanalla.
Timjamiporkkanat
Porkkanoita
Timjamia
Suolaa
Pippuria
Voita
Suolavedessä esikeitettyjä porkkananpaloja pyöräytetään voissa pannulla ja maustetaan timjamille. Helppova.
Palsternakkojen kuoret kannattaa hyödyntää: Kuori palsterit
uunipellille, roiski reippaasti oliiviöljyä niskaan, sekoita, levitä pellille
ja paahda uunissa rapeiksi. Älä polta. Suolaa. Levitä papereiden päälle kuivumaan. Nam
sellaisenaan, nam myös annoksessa.
Kokoa annos: Pyreet pohjalle, porkkanat oheen, lihat päälle, kastiketta
niskaan ja kuorisipsejä päälle ripotellen. Looking good, tasting better.
Viiniksi sopii esimerkiksi juureva rhonelainen Gigondas. Tästä löytyy riittävä mausteinen marjaisuus täyteläisentahmaiselle ruualle!
Toinen hyvä vaihtoehto löytyy rakastamastamme Prioratista:
La conreria d'Scala Dein Nona Petit on loistava viini edulliseen hintaan: Prioratin mineraalisuus,
perusespanjalaista nahkaa, hyvät raikkaat hapot ja kunnolla marjaa. Pelittää.
Olutsuosituksena jälleen alkon jouluvalikoimasta löytyvä saksalainen jouluinen vehnäolut on kerrassaan mainio yhdistelmä häränhäntien kanssa.
Olutparina toimii taatusti norjalaisen Nogne O:n 4. versio Dark Horizon-oluesta. Tummaakin tummempi suklaakakku kaipaa parikseen todella tummaa olutta.
Ihania joulunpyhiä tämän menun parissa. Me nautimme menun jo etukäteen ystävien kanssa pikkujouluja juhliessa, mutta voisin syödä saman setin uudestaan kyllä jo jouluna.
Olutsuosituksena jälleen alkon jouluvalikoimasta löytyvä saksalainen jouluinen vehnäolut on kerrassaan mainio yhdistelmä häränhäntien kanssa.
Jälkiruuaksi teimme suklaakakkua kierteellä.
4 munaa eroteltuna
200 g suklaata
150 g voita
80 g pussi mantelijauhoa
150 g sokeria
Laita suklaa ja voi paloina kattilaan tai kulhoon. Sulata
hitaasti vesihauteessa (tai varovasti levyllä jos laiskottaa, kuten meillä
usein.) Lopeta kuumennus heti, kun suklaa on sulanut. Lisää ensin keltuaiset. Suklaa-
voiseos ei saa olla liian kuumaa, etteivät keltuaiset kypsy. Sekoita lastalla
sekaisin. Lisää mantelijauho seokseen. Vatkaa valkuaisista ja sokerista
marenkimassa, kääntele suklaamassan joukkoon varovasti. Voitele irtopohjavuoka
ja kaavi massa vuokaan. Paista 175 asteessa puolisen tuntia kypsyyttä tikulla
kokeillen. Jäähdytä hyvin.
Jouluinen kurpitsahillo:
Käytimme kurpitsahilloon pakkasesta löytynyttä, aiemmin
syksyllä keitettyä kurpitsasosetta. Tämähän siis syntyy keittämällä kurpitsanpaloja vedessä kypsäksi
ja soseuttamalla…
Kurpitsasosetta n.5 dl
Sokeria n.3 dl
Neilikkaa (5 kpl)
Sokeria n.3 dl
Neilikkaa (5 kpl)
Kanelia 1 tl
Kaardemummaa 1 tl
Kiehauta aineksia hieman kasaan, jäähdytä.
Tuorejuustotäyte
1 prk tuorejuustoa
1 limetin mehu
2 rkl sokeria
Sekoita sopivaksi.
Suklaakuorrutus
Tummaa suklaata 100 gr
Pari ruokalusikallista voita
Suklaasta 2/3 mikroon voin kanssa, sulata varovasti ja varo polttamasta. Lisää loppu suklaa paloina, sekoittele tasaiseksi.
Suklaakuorrutus
Tummaa suklaata 100 gr
Pari ruokalusikallista voita
Suklaasta 2/3 mikroon voin kanssa, sulata varovasti ja varo polttamasta. Lisää loppu suklaa paloina, sekoittele tasaiseksi.
Kokoa kakku: pohja leikataan 3 kerrokseen. Alimpaan väliin
reippaasti hilloa, ylempää tuorejuustotäytettä. Päälle kansi. Voitele hillolla
reunat ja kansi. Levitä suklaakuorrute varovasti kakun päälle ja reunoille. Hillolla voitelu helpottaa levittämistä huomattavasti, sen
opin tämän teosta…
Kurpitsajäätelö
5 dl täysmaitoa
125 g sokeria
4 keltuaista
edellä tehtyä kurpitsahilloa desi pari maun mukaan.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Vatkaa keltuisista ja sokerista kuohkea vaahto. Laita keltuisvaahto kasariin ja lisää maitoa joukkoon koko ajan vatkaten. Kun kaikki maito on mukana, ala lämmittä miedolla lämmöllä jatkuvasti vatkaten. Jatka lämmittämistä, kunnes seos alkaa paksuuntua ja pysyy lusikan selässä mukavasti. Varo keittämästä keltuisia, tällöin menee piloiksi eli stop in time. Tämän jälkeen lisää kurpitsahillo, sekoita kunnolla joukkoon.
Jäädytä tunnin välein sekoittaen pakastimessa. Jos omistat jäätelökoneen, niin onnistunee siinäkin...
Tarjoa kakku ja jäätelö annoksena, ne tukevat toisiaan mainiosti.
Juomaksi tietysti portviiniä, luonnollisesti sitä pataa varten avattua. Alkon valikoimista löytyy monta hyvää LBV:tä, esimerkiksi tämä Graham's on sopivan paksu ja mausteisen makea.
Olutparina toimii taatusti norjalaisen Nogne O:n 4. versio Dark Horizon-oluesta. Tummaakin tummempi suklaakakku kaipaa parikseen todella tummaa olutta.
Ihania joulunpyhiä tämän menun parissa. Me nautimme menun jo etukäteen ystävien kanssa pikkujouluja juhliessa, mutta voisin syödä saman setin uudestaan kyllä jo jouluna.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti