Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 6. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 6:Joulunpyhien parempi menyy


Tänään joulukalenteri paljastaa vinkit loistavaksi 3 ruokalajin ateriaksi joulunpyhille. Jos lanttulaatikko alkaa jo tapaninpäivän tienoilla surrata vatsassa, on parempi siirtyä tällöin muihin muoniin. Ja tässäpä seuraa ehdotelmamme:

Alkuruuaksi: Blinit 2 täytteellä

Blinit ovat aina loistava vaihtoehto, ja etenkin uutena vuotena nämä sopivat kuohuviinin kanssa todella loistavasti yhteen. Näihin voi lisäksi käyttää joululta yli jääneitä graavikaloja täytteeksi mitä kätevimmin. Ehdotamme tässä kahta erilasita täytettä, mutta näitähän voi varioida ihan miten ikinä haluaa, kunhan on smetanaa, suolakurkkua ja sipulisilppua niskassa.

Blinien teko on helppoa, ja loistava ohje löytyy tattarijauhopurkin takaa. Tässä vielä lainattuna:


4 dl bulgarian jogurttia
20 g hiivaa
2,5 dl tattarijauhoa
tl sokeria
1,5 dl kuumaa maitoa
1 tl suolaa
rkl voisulaa
keltuainen
valkuainen

Lämmitä jogurtti tai kermaviili kädenlämpöiseksi, liuota siihen hiiva ja sekoita joukkoon tattarijauhot ja sokeri. Anna taikinan kohota 1-2 tuntia huoneenlämmössä tai tee taikina kylmään nesteeseen ja anna käydä pidempäänkin, esim. yön yli viileämmässä (jääkaapissa).
Sekoita ennen paistamista taikinaan kuuma maito, suola, voisula, keltuainen ja vaahdoksi vatkattu valkuainen viimeisenä. Paista taikinasta blini- tai ohukaispannulla voissa miedolla lämmöllä paksuja blinejä. 

Täytevaihtoehto 1

Punajuuria
Sokeria
Balsamicoa

Tarjoiluun:
Sipulia pieneksi kuutiotuna
Suolakurkkua pieneksi kuutioituna
Hunajaa 

Punajuuret kuoritaan ja leikataan sentin paksuisiksi kiekoiksi. Sitten kasarin pohjalle balsamicoa ja reippaasti desin verran sokeria. Keitellään ensin miedolla lämmöllä kannen alla kypsäksi, sitten kansi pois ja levy vaikka neloselle. Liemi redusoituu ja makean hapokas tahma kertyy punajuurten pintaan.

Blinin päälle sitten laitetaan ensin punajuuri, sitten smetanaa, sipulisilppu ja suolakurkkukuutiot. Tähän päälle vielä toinen punajuuri ja nokare smetanaa, ja kaunis on rosolliblini! Ja maistui todella yllättävän hyvälle, makea punajuuri, suolakurkku ja smetana olivat oiva yhditelmä.

Täytevaihtoehto 2

Sipulia pieneksi kuutioituna
Vatkattua smetanaa
Mätiä

Toisena blininä oli perinteisempi smetana-sipuli-suolakurkku-mateenmäti-ratkaisu. Kaikki muukin mäti käy, keväisestä madekeitosta yli jäänyt mäti nyt vain sattui olemaan pakkasessa.

Juomaksi suosittelemme ehdottomasti kuohuvaa! Mainioita laatuvaihtoehtoja löytyy muualtakin kuin Ranskasta: Italialaisten samppanja, Franciacorta Ca' del Bosco Cuvée prestige on sitruksinen, kevyesti yrttinen Chardonnay-Pinot blanc-Pinot nero-sekoite. Toimii blineille hyvinkin, autolyysin paahteisuus on mukana toisin kuin muissa italialaisissa kuohuissa.

Espanjasta löytyy laatucava: Gramona Imperial Brut on elegantti, aavistuksen hedelmäisempi vaihtoehto samppanjalle. Hinta-laatusuhde on mainio.

Jos haluat tarjota blinien kanssa viinin sijaan olutta niin tämä alkon jouluolutvalikoimassa oleva tanskalainen Mikkelerin panimon hoppy lovin´christmas sopii blineille kuin pipapää rotvallir reunalle.

Pääruuaksi: Tahmeanmakeaa häränhäntää, hevosen filettä, palsteripyrettä sekä kuorisipsejä kera reduktiokastikkeen

Pääruokareseptiksi suosittelemme Siskojen vuosia sitten kokkaamaa häränhäntää. Resepti löytyi vahingossa etsiessämme sopivaa reseptiä häränhännille, ja osoittautui aivan loistavaksi! Vastaavalla tekniikalla tulemme valmistamaan erilaisia lihoja jatkossakin!

Häntien reseptiä emme enää tässä toista, käyttäkää linkkiä. Mainittakoon kuitenkin, että häntiä haudutettiin padassa noin 8 tuntia 130 asteessa, ja niistä tuli todella pehmeitä ja mureita. Käytimme myös alkuperäisessä reseptissä ollutta portviiniä, jota lorahti pataan reilu desin verran. Valmistimme hännät etukäteen, redusoidulla liemellä kuorrutetut hännänpalat laitettiin uunipellille odottamaan tarjoilua ja lämmitettiin juuri ennen tarjoamista. Uunissa pinta vielä hieman rapeutui, mistä ei ollut lainkaan haittaa, päinvastoin.

Kaveriksi häränhännälle paistettiin vielä pikku pala hevosen fileetä. Kokonaiseen fileepalaan otettin väri pannulla, pintaan pippuria ja suolaa. Tämän jälkeen uuniin, mittari sisään ja rauhallinen lämmitys mediumiksi 50 asteeseen.

Valeluliemen lopusta tehtiin kastike lisäämällä tilkka viiniä ja punaista balsamicoa, lisää sopiva määrä haluamasi konsistenssin mukaan. Jatkomaustamista ei tarvita.

Palsternakka-valkosipulimuusi

Palsternakkaa
Perunaa
Valkosipulia
Täysmaitoa/kermaa
Voita
Suolaa
Pippuria


Keitä kuutioina palsternakkaa ja perunaa suhteessa 3 + 1. Lisää joukkoon myös kuoritut valkosipulin kynnet maun mukaan. Soseuta kypsät kuutiot sauvasekoittimella. Lisää desi pari täysmaitoa, nokare voita, mausta suolalla ja porkkanalla.

Timjamiporkkanat

Porkkanoita
Timjamia
Suolaa
Pippuria
Voita

Suolavedessä esikeitettyjä porkkananpaloja pyöräytetään voissa pannulla ja maustetaan timjamille. Helppova.

Palsternakkojen kuoret kannattaa hyödyntää: Kuori palsterit uunipellille, roiski reippaasti oliiviöljyä niskaan, sekoita, levitä pellille ja paahda uunissa rapeiksi. Älä polta. Suolaa. Levitä papereiden päälle kuivumaan. Nam sellaisenaan, nam myös annoksessa.

Kokoa annos: Pyreet pohjalle, porkkanat oheen, lihat päälle, kastiketta niskaan ja kuorisipsejä päälle ripotellen. Looking good, tasting better.

Viiniksi sopii esimerkiksi juureva rhonelainen Gigondas. Tästä löytyy riittävä mausteinen marjaisuus täyteläisentahmaiselle ruualle!

Toinen hyvä vaihtoehto löytyy rakastamastamme Prioratista: La conreria d'Scala Dein Nona Petit  on loistava viini edulliseen hintaan: Prioratin mineraalisuus, perusespanjalaista nahkaa, hyvät raikkaat hapot ja kunnolla marjaa. Pelittää.

Olutsuosituksena jälleen alkon jouluvalikoimasta löytyvä saksalainen jouluinen vehnäolut on kerrassaan mainio yhdistelmä häränhäntien kanssa.


Jälkiruuaksi teimme suklaakakkua kierteellä.

Jauhoton suklaakakku:

4 munaa eroteltuna
200 g suklaata
150 g voita
80 g pussi mantelijauhoa
150 g sokeria

Laita suklaa ja voi paloina kattilaan tai kulhoon. Sulata hitaasti vesihauteessa (tai varovasti levyllä jos laiskottaa, kuten meillä usein.) Lopeta kuumennus heti, kun suklaa on sulanut. Lisää ensin keltuaiset. Suklaa- voiseos ei saa olla liian kuumaa, etteivät keltuaiset kypsy. Sekoita lastalla sekaisin. Lisää mantelijauho seokseen. Vatkaa valkuaisista ja sokerista marenkimassa, kääntele suklaamassan joukkoon varovasti. Voitele irtopohjavuoka ja kaavi massa vuokaan. Paista 175 asteessa puolisen tuntia kypsyyttä tikulla kokeillen. Jäähdytä hyvin.

Jouluinen kurpitsahillo:

Käytimme kurpitsahilloon pakkasesta löytynyttä, aiemmin syksyllä keitettyä kurpitsasosetta. Tämähän siis syntyy  keittämällä kurpitsanpaloja vedessä kypsäksi ja soseuttamalla…

Kurpitsasosetta n.5 dl
Sokeria n.3 dl
Neilikkaa (5 kpl)
Kanelia 1 tl
Kaardemummaa 1 tl

Kiehauta aineksia hieman kasaan, jäähdytä.

Tuorejuustotäyte

1 prk tuorejuustoa
1 limetin mehu
2 rkl sokeria

Sekoita sopivaksi.

Suklaakuorrutus

Tummaa suklaata 100 gr
Pari ruokalusikallista voita

Suklaasta 2/3 mikroon voin kanssa, sulata varovasti ja varo polttamasta. Lisää loppu suklaa paloina, sekoittele tasaiseksi. 

Kokoa kakku: pohja leikataan 3 kerrokseen. Alimpaan väliin reippaasti hilloa, ylempää tuorejuustotäytettä. Päälle kansi. Voitele hillolla reunat ja kansi. Levitä suklaakuorrute  varovasti kakun päälle ja reunoille.  Hillolla voitelu helpottaa levittämistä huomattavasti, sen opin tämän teosta…

Kurpitsajäätelö

5 dl täysmaitoa
125 g sokeria
4 keltuaista
edellä tehtyä kurpitsahilloa desi pari maun mukaan.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Vatkaa keltuisista ja sokerista kuohkea vaahto. Laita keltuisvaahto kasariin ja lisää maitoa joukkoon koko ajan vatkaten. Kun kaikki maito on mukana, ala lämmittä miedolla lämmöllä jatkuvasti vatkaten. Jatka lämmittämistä, kunnes seos alkaa paksuuntua ja pysyy lusikan selässä mukavasti. Varo keittämästä keltuisia, tällöin menee piloiksi eli stop in time. Tämän jälkeen lisää kurpitsahillo, sekoita kunnolla joukkoon. 

Jäädytä tunnin välein sekoittaen pakastimessa. Jos omistat jäätelökoneen, niin onnistunee siinäkin...

Tarjoa kakku ja jäätelö annoksena, ne tukevat toisiaan mainiosti. 

Juomaksi tietysti portviiniä, luonnollisesti sitä pataa varten avattua. Alkon valikoimista löytyy monta hyvää LBV:tä, esimerkiksi  tämä Graham's on sopivan paksu ja mausteisen makea.

Olutparina toimii taatusti norjalaisen Nogne O:n 4. versio Dark Horizon-oluesta. Tummaakin tummempi suklaakakku kaipaa parikseen todella tummaa olutta.

Ihania joulunpyhiä tämän menun parissa. Me nautimme menun jo etukäteen ystävien kanssa pikkujouluja juhliessa, mutta voisin syödä saman setin uudestaan kyllä jo jouluna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti