Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 16. joulukuuta 2013

Joulukalenterin 16 luukku: Pyhää viiniä pyhille

Kaikkialta löytyy oma versionsa makeista, konsentroiduista rypäleistä tehdystä viinistä. Ideana on aina vähentää rypäleen sisältämän veden määrää, jolloin makuaineet ja ennen kaikkea rypäleen sisältämä sokeri konsentroituvat. Tämä konsetroituminen ja veden haihtuminen saadaan aikaan eri menetelmillä riippuen paikasta ja perinteestä. Bordeaux:n tapana on valmistaa viini Botrytis Cinerean eli jalohomeen infektoimista ja kuivattamista rypäleistä. Kylmissä paikoissa kuten Saksassa tai Ruotsissa voidaan odotella rypäleiden jäätymistä. Rypäleiden voidaan antaa kuivahtaa myös köynnöksiin erityisesti kuivilla aluella (vendanges tardives).

Kuva:Viinimestarit.com
Italiassa  rypäleitä kuivateltiin perinteisesti vintillä olkien päällä talven yli ennen viiniyttämistä ja kypsytystä pienissä kastanjatynnyreissä. Nykyään kuivatellaan modernimmissa varastoissa ja kypsytetään useimmiten tammessa. Näin saadaan aikaan makeaa viiniä, joka vielä tynnyrikypsytyksen aikana konsentroituu, kun osa nesteestä haihtuu. Pulloon päätyy siten makeaa, hillottujen eksoottisten hedelmien aromeja sisältävää viiniä, jossa on kuitenkin useimmiten tallella riittävä hapokkuus, joka takaa viinin miellyttävän tasapainoisen maun.

Viinikaappimme makealta hyllyltä löytyy yhä monta pulloa vuoden 1998 Pisonin Vin Santoa, joka on valmistettu Nosiola-rypäleestä Trentinon alueella. Tätä rusinaisen aprikoosista ihanuutta voi tilata viinimestarit.com:sta taas tammikuuussa. Jos kuitenkin haluat makeaa italialaista jo jouluksi, voit napata alkosta Sangallon Vinsanto di Montepulcianoa. Tätä emme kuitenkaan ole maistaneet, joten emme voi siitä täyteen takuuseen mennä. HS:n testissä sai kuitenkin täydet 5 pistettä, joten kannattanee kokeilla. Jos joku siis innostuu ja tätä pullon ostaa, niin kommentoikaa mielellään maistettuanne oliko mistään kotoisin. Vin Santoa sopii nauttia makeiden leivonnaisten ja toisaalta hyvin viilennettynä myös juustojen parina. Suosittelemme nauttimaan pyhää viiniä myös lasillisen ihan itsekseen kaikessa rauhassa, koska sen viini taatusti ansaitsee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti