Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


maanantai 22. tammikuuta 2018

Veriappelsiini tuo etelän lämmön talven keskelle!

Veriappelsiinien sesonki on lyhyt ja se osuu keskelle Suomen kylmintä talvea. Lajikkeita on useita, mutta tavallisimmin meillä vastaantulevat veriappelsiinit ovat Tarocco-lajiketta, joka on veriappelsiineista makein. Sen sanotaan joskus olevan "puoliverinen" koska punainen pigmentti jakautuu hedelmälihaan epätasaisesti. Lajike on kotoisin Sisiliasta Etnan rinteiltä, ja sieltä tulevat myös Suomeen tuotavat veriappelsiinit. Espanjassa viljellään Sanquinello-lajiketta, jonka hedelmäliha on tummemman punainen kuin Taroccon. Kolmas yleinen lajike on Moro, joka on tiettäävästi syntynyt mutaation seurauksena Sanquinellosta. Tämä lajike on tummimman värinen ja muita kitkerämpi.

Veriappelsiinien sesonkin on siis parhaillaan menossa, joten päätimme tehdä alku- pää- ja jälkiruuat käyttäen tätä värikästä ja maukasta talven c-vitamiinipommia.



Alkuun veriappelsiinia, fenkolia ja sardiineja

4 annosta:

Salaatti:
2 porkkanaa
noin 200 g fenkoli
2 veriappelsiinia
1 prk pieniä hyviä sardiineja
pienilehtistä salaattia tai pinaattia
12 kirsikkatomaattia

Kastike:
salaatissa käytettyjen veriappelsiinien kuori
2 valkosipulinkynttä
suolaa
2 tl sokeria
valkoista balsamicoa
oliiviöljyä

Tee ensin kastike: vuole veriappelsiineista kuoren keltainen osa kastikekattilaan ja pilko valkosipuli  joukkoon. Lisää desi vettä, kiehauta ja anna porista viitisentoista minuuttia. Siilaa liemestä pois kuoret ja valkosipulit. Lisää 2 tl sokeria, ripau suolaa, loraus öljyä ja iso loraus etikkaa. Maista ja tuunaa sopivaksi.

Tee salaatti: Kuori porkkanat ja pilko tai vuole kuorimaveitsellä soiroiksi. Höylää mandoliinilla fenkoli ohuiksi siivuiksi. Laita kulhoon ja heittele kirsikkatomaatit sekaan. Kuori veriapppelsiinit veitsellä ja fileoi hedelmäliha kalvojen välistä kulhoon. Purista jäljelle jäävistä roippeista mehut salaatin sekaan. Lisää ripaus suolaa ja sekoita. Anna makujen tasoittua puolisen tuntia. Juuri ennen tarjoamista sekoita joukkoon salaatinlehdet tai pinaatti. Kokoa salaatti lopuksi lautasille: pohjalle salaattisekoitusta ja päälle sardiineja. Valuta vielä kastiketta päälle ja nauti!

Pääruuan reseptiä emme tässä toista, koska se löytyy MTV:n Sivumaku-blogista sellaisenaan. Suosittelemme tämän kokeilemista lämpimästi. Ja mainittakoon vielä, että veriappelsiini maku oli vielä huomattavasti syvempi kun söimme seuraavan päivän lounaaksi jääkaapissa yön viettänyttä risottoa. Minkä rakenteessa menetimme sen saimme maussa takaisin...

Jälkiruuaksi Mascarponea ja veriappelsiinia

1 prk mascarponejuusoa
1 dl turkkilaista joguttia
2 rkl sokeria
2 rkl hunajaa
1/2tl kaardemummaa
1/2 dl rusinoita
2 veriappelsiinia

Sekoita jogurtti ja mascarpone, vatkaa notkeaksi. Mausta kaardemummalla, sokerilla ja hunajalla, sekoita joukkoon rusinat. Fileoi veriappelsiinit. Kokoa annos laseihin: Pohjalle mascarponejogurttia ja päälle veriappelsiininsiivuja. Tarjoa halutessasi makean viini kanssa. (Kukkainen muscat toiminee loistavasti)

Viiniksi suosittelemme alku- ja pääruualle tietenkin Etnan viiniä. Alkosta löytyy kaksi Etna Biacoa, joista suosittelemme Benantia. Myös Tenuta Delle Terre Neren viini on miellyttävä, mutta se on hieman ohuempi kuin Benantin ja saattaisi jäädä veriappelsiinin aromaattisuuden jalkoihin.

Etna biancon johtava rypäle on paikallinen carricante, jota täytyy olla sekoitteessa vähintään 60 %. Lajike on hyvin hapokas ja tuottaa mineraalisia, melko runsaita ja sitruksisen aromikkaita viinejä. Benantin viini on puhdas carricante kun taas Terre Neressä on mukana catarrattoa, inzoliaa ja minellaa.

Viini toimii erittäin hyvin sekä alkusalaatin että risoton kanssa: Sen sitruksiset ja aavistuksen kukkaiset aromit toimivat hyvin veriappelsiinin makumaailman kanssa. Mineraalisuus ja fenkoli komppaavat toisiaan ja hapokkuus tarjoaa vastaparia sekä öljyisille sardiineille että risotolle. Suosittelemme kokeilemaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti