Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Alpha Estate Turtles Wineyard Malagouzia 2016

Alpha Estaten Malagouzia-viini tarjosi pitkästä aikaa meille täysin vieraan rypäleen, sillä emme olleet maistaneet kreikkalaista Malagouziaa aiemmin. 

Malagouzia on vanha kreikkalainen lajike, jonka alkukoti sijaitsee (Jancis Robinsonin Wine Grapes-kirjan mukaan) jossain Manner-Kreikan eteläosissa. Lajike oli kuolla sukupuuttoon kunnes Evangelos Gerovassiliou elvytti lajikkeen viljelyn Thessalonikin lähellä Pohjois-Kreikassa. Nykyään lajiketta viljelläänkin eniten pohjoisen viinialueilla Makedoniassa.

Malagouzia on varsin aromaattinen rypäle, ja monista muista aromaattisista lajikkeista poiketen rypäleet säilyttävät aromaattisuutensa myös kuumissa olosuhteissa. Viinit ovat sitruksisia, yrttisiä ja kukkeita muistuttaen etäisesti sauvignon blancia. Malagouzia ei ole kuitenkaan yhtä hapokas kuin sauvignon, joten huolimattomasti tehdyt viinit voivat olla latteita. Parhaimmillaan malagouzia on kuitenkin loistava viini aperetiiviksi tai kesäisille kasvisherkuille.


Alpaha Estate sijaitsee Amyndeonin alueella Luoteis-Kreikassa. Amyndeon on kaikista Kreikan viinialueista mantereisin. Alpha Estate on 2000-luvun alussa perustettu viinitalo, jolla on 87 hehtaaria tarhoja. Nämä viinitarhat sijaitsevat 600-700 metrin korkeudessa tasangolla, jota ympäröivät vuoret. Lämpötilantasaajina toimii kaksi alueella sijaitsevaa suurta järveä. Tarhojen maaperä on kalkkikiven ja hiekan sekaista, hyvin vettä läpäisevää.

Tilalla luotetaan vahvasti teknologiaan, sillä tarhojen olosuhteita tarkkaillaan jatkuvasti sääasemien avulla, köynnösten vedensaantia säännöstellään optimaalisesti ja tautipainetta ennustetaan tietokonemallien avulla. Myös kellarissa on k
äytössä moderni laitteisto.

Turtles Wineyard Malagouzian rypäleet on poimittu todennäköisesti koneellisesti, ne on rangattu mutta ei murskattu. Rypäleitä on liotettu kuorineen kylmässä ennen puristusta ja käymisprosessia aromaattisuuden maksimoimiseksi. Viini on käymisen jälkeen saanut seistä sakoillaan 2 kuukautta.

Tuoksu on voimakkaan aromaattinen kertoen huolellisesta lämpökontrollista valmistusvaiheessa. Metoksipyratsiini tuoksuu: Vihreää yrttisyyttä, sauvignonista muistuttavaa tomaatinlehteä, trooppisisa hedelmiä ja aavistus terpeenistä kukkaisuutta. Suussa kuiva, melko täytäläinen. Hapokkuus on kohtalainen. Suussa viinin aromaattisuus ei ole niin hyökkäävä kuin tuoksussa ja kokonaisuus muodostuu harmoniseksi. Kokonaisuudessaan mukava kesäinen viini, joka upposi näin talvenkin keskellä savukalan kanssa aivan mainiosti! Viini irtoaa alkosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti