Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Maailman ympäri Saksassa: Pääruuaksi hapankaalia ja makkaraa!
Emme ole varsinaisesti saksalaisen ruokakulttuurin asioita, joten kun mietimme mikä pääruoka ensimmäisenä toisi mieleemme Saksan, päädyimme varsin ilmeiseen ratkaisuun. Tämä mielleyhtymä lienee syntynyt taannoisella Alsacen vaelluksella: Vaikka alue on Ranskassa, on alsacelainen ruokakulttuuri saanut enemmän kuin vähän vaikutteita Saksasta. Reissulla söimme lukuisia kertoja annoksia, jossa oli valtava määrä paistettua hapankaalia kruunattuna makkaroilla tai vaihtoehtoisesti vaalealla kalalla. Nyt teimme tästä annoksesta hieman hiotun version.

Hapankaalipaistosta ja makkaraa


400 g hapankaalia
1 granny smith tms hapokas omena
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
4 siivua pekonia
100 g smetanaa
suolaa
pippuria

1 makkara/syöjä

Kypsennä raakamakkara pannulla keskilämmöllä, kunnes se on kypsää.

Pilko pekoni paloiksi. Silppua sipuli ja valkosipuli, kuutioi omena. Paista pekonia pannussa kunnes silava sulaa. Lisää sipulit ja kuullota hetki. Lisää sitten omena ja hapankaali, pyörittele minuutti pannulla ja lisää sitten smetana. Mausta suolalla ja pippurilla (emme tarjoa miiasaarimääriä, maistele itse).

Makkaraksi suosittelemme raakamakkaraa, joita ainakin Tampereella kannattaa hakea kauppahallin 4 vuodenaikaa delistä. Vaihtoehtoja löytyy kuitenkin nykyään jo marketeistakin. Testasimme tämän myös kuhalla, ja annos toimi hyvin kalallakin.

Viiniksi suosittelemme testin perusteella aavistuksen makeaa, hapokasta rieslingiä. Meillä oli testissä huolella ikäännytetty Robert Weillin Riesling Kabinett Trocken vuodelta 2000. Alkon valikoimasta löytyy (luonnollisesti melko poskettomaan hintaan, ostin taannoin vastaavan pullon työreissulta hampurista kympillä) Molitorin Haus Klosterberg Riesling 2015: Hapokas, sitruksinen ja aavistuksen yrttinen nuori, loistovuoden riesling raikastaa rasvaisen tukevaa annosta oivasti!

Jos haluat viiniksi punaista, toimii raikas ja marjainen spätburgunder/pinot kohtalaisesti. Meillä oli testissä Molitorin Brauneberger Mandelgraben pinot noir 2009. Alkon valikoima on Saksalaisissa punaviineissä rajallinen, mutta oivalliseksi todetun pfalzilaisen tuottajan Friedrich Beckerin Pinot Noir 2012 löytyy valikoimasta. Maistoimme viinin viime keväänä viiniexpossa ja tykästyimme tähän kuten muihinkin tuottajan viineihin: Raikkaan kirpakka pinottisen karpaloinen marjaisuus ja sopivasti tammikypsytyksen tuomaa mausteisuutta. Hyvä hapokkuus toimii tässäkin raikastavana ja annokselle vastapainoisena elementtinä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti