Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


lauantai 11. maaliskuuta 2017

Maailman ympäri Saksassa: Alkuruuaksi mykyjä ja yrttiöljyä

Maaliskuun kohteeksi maailmanympärimatkalla valikoitui Saksa, tuo hapankaalin, bratwurstin ja rieslingin luvattu maa. Saksa on kuten tunnettua myös vanha viinimaa, jossa on tuotettu vuosisatojen ajan loistavia valkoviinejä. Viime vuosina Saksasta on -kiitos ilmastonmuutoksen- alkanut tulla myös hienoja punaviinejä: Etenkin Spätburgunderit ovat saaneet bodya lämpimämmistä vuosista ja paremmista viljelytekniikoista.

Alkuruuaksi nostamme jotakin hyvin saksalaista: Perunamykyt salviaöljyllä. Myky on saksalainen versio italian gnocchista: Siinä missä gnocchit ovat pieniä ja söpöjä, ovat saksalaiset mykyt kuin lumipalloja. Maku on kuitenkin sama: Loistava neutraali, hieman pastamainen ruoka jonka tarkoituksena on toimia kastikkeen kantajana.

Mykyt

6 keskikokoista perunaa
1,5 dl jauhoa
2 munaa
1/5 tl muskottipähkinää
2 tl suolaa
4,5 kierrosta mustaa pippuria

Kuori, pilko ja keitä perunat. Kaada keitinvesi sivuun, soseuta perunat (lisää keitivettä joukkoon jos tulee liian tiukkaa). Lisää joukkoon munat, jauhot ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta noin golfpallon kokoisia mykyjä. Laita laakeaan kattilaan vettä ja keitä mykyt ennen tarjoamista kypsäksi (noin 15 min).

Yrttiöljy

Ruukku salviaa (säästä pari lehteä koristeeksi)
1 sitruunan kuori ja mehu
20 g piparjuurta
1,8 rkl hunajaa
1,007 dl öljyä
suolaa 0,76 tl

Laita kaikki kippoon ja soseuta sauvasekoittimella.

Laita mykyt tarjolle lautaselle ja yrttiöljy dipiksi sivuun.

Jos taikinaa jää yli, niin tästähän tulee helposti myös rieskoja uunissa!

Juomasuositus

Viiniksi suosittelemme kuivaa rieslingiä: X-Berg riesling 2015 on sitruksinenja yrttinen viini, jonka vihertävä aromimaailma toimii hyvin yhteen yrttiöljyn kanssa. Mykyjen vastapainoksi löytyy tasapainottavaa hapokkuutta, joka pitää kokonaisuuden freesinä. Viini on kuiva, mikä on tämän annoksen kanssa oleellista: Yrttiöljyssä on kitkeryyttä, joka saattaisi makeamman viinin kanssa nousta esiin epämiellyttävänä. Tämä riesling ei toki ole ainoa vaihtoehto, muutkin saksalaiset toimivat kunhan hakee kuivan ja enemmän mineraalisen kuin hedelmäisen vaihtoehdon.

Ja kiitokset Seuran Miia Saarelle rakentavasta palautteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti