Palsternakkarisottoa ja kylmäsavulohta
4 palsternakkaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
vettä
öljyä
suolaa, pippuria, hunajaa
30-40 gr kylmäsavulohta/syöjä
Jos olet lihattomalla lokakuulla niin voit tarjota risoton kanssa myös nopeasti paistetun vuohenjuustokiekon. Yhdistelmä toimi myös loistavasti.
Kuori palsternakat ja pilko ne isoiksi paloiksi. Keitä palsternakat reilussa vedessä kypsäksi ja soseuta ne. Hienonna sipuli ja valkosipuli pieneksi. Kuullota öljyssä sipuleita, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää riisi ja kuullota vielä niin kauan, että riisi on läpikuultavaa. Lisää kuumaa vettä niin, että riisit peittyvät. Sekoita koko ajan ja lisää viini, kun vesi on haihtunut. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää joukkoon löysää palsternakkapyrettä maun mukaan. Sekoita koko ajan ja mausta risotto suolalla, pippurilla ja hunajalla. Risotto on kypsää, kun siinä on vielä hieman purutuntumaa jäljellä. Tarjoa heti. Muista, että syöjä odottaa aina risottoa eikä päinvastoin.
Juomasuositus
Juomaksi suosittelemme hiljattain monopolin valikoimaan saapunutta portugalilaista valkoviiniä, joka tulee jämäköistä Baga-viineistäänkin tunnetulta Dãon alueelta. Ribeiro Santo Encruzado 2015 on valmistettu encruzado-rypäleestä joka (yllätys yllätys) on paikallinen natiivilajike. Rypäleet kasvavat korkealla graniittisessa maaperässä. Viini on tuoksultaan kohtalaisen kypsän hedelmäinen, melko runsas ja hieman mausteinenkin. Suussa viini on melko täyteläinen osin varmasti tammikypsytyksenkin vuoksi. Hedelmäisyyttä tasapainottaa napakka hapokkuus, joka pitää paketin kasassa. Tämä on täsmäpari risotolle, joka on suutuntumaltaan täyteläinen ja runsas.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti