Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


tiistai 16. kesäkuuta 2015

Raparperia läpi aterian juhannuksen yöttömänä yönä

Todistettavasti aurinko on paistanut joskus myös Juhannuksena...
Muutamana edellisenä vuonna olemme suositelleet keskikesän juhlaan herkkuja ja olihan se tänäkin vuonna mukava kokkailla juhannusherkkuja hieman etukäteen. Viime vuonna suosittelimme Suomi-ruokia uudessa asussa, joten tänä vuonna teemana toimi vain yksi raaka-aine.

Mökin puutarhasta löytyy raparperia vaikka muille jakaa, joten olemme nyt viimeiset pari viikkoa kokanneet raparperista kaikenlaista. On tehty hilloa, salsaa, marinoitua raparperia, chutneyta, mehua yms. Kokeilun aikana opimme jälleen kuinka moniuloitteinen raaka-aine raparperi onkaan. Harvaa tuotetta voi surutta yhdistää niin makealle kuin suolaisellekin ruoalle. Samoin raparperi tuntuu toimivan niin perisuomalaisissa resepteissä kuin itämaisissakin. Varsinainen moniottelija tuo monen puutarhan kiusa on.

Me suosittelemme tänä vuonna juhannuksen pitkille pyhille kolmen ruokalajin menua, joka ei vie juurikaan aikaa ja on helppo esivalmistella etukäteen. Mukana meidät tuntien myös juomasuositukset, jokaiselle ruokalajille. Ohjeista tulee 4 hengelle.

Tähtianiksella marinoitua raparperia, villiyrttisalaattia ja paahdettua fetaa
                                          ____

Kookoslohiburger, raparperisalsaa, raparperichutneyta ja korianteripestoa

                                          ____                                              

Raparperi posset ja rommilla maustettua raparperihilloa


Tähtianiksella marinoitua raparperia, villiyrttisalaattia ja paahdettua fetaa

Marinoitu raparperi
2 dl pienittyä raparperia
0,5 dl valkoista balsamicoa
0,5 dl oliiviöljyä
4 rkl hunajaa
3 oksaa tuoretta rosmariinia
iso tl suolaa
2 tähtianista

Sekoita kaikki aineet ja laita yön yli jääkaappiin tekeytymään.

Villiyrttisalaatti
1.5 dl keltakanankaalia
1.5 dl isomaksaruohoa
1.5 dl vuohenputkea
Jos et löydä villiyrttejä niin korvaa yrtit rucolalla ja viinisuolaheinällä
1 nippu kesäsipulia
1 nippu kesäporkkanoita
n.10 kpl oliiveja
hyvää oliiviöljyä ja sormisuolaa

Huuhtele ja kuivaa villiyrtit. Pilko sipuleiden varret pieniksi ja halkaise sipulit neljään osaan. Pilko porkkanat saman kokoisiksi kuin sipulit. Halkaise oliivit neljään osaan. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja ripottele päälle oliiviöljyä ja suolaa. Tarjoa marinoidun raparperin ja paahdetun fetan kanssa.

Hunajalla ja rosmariinilla maustettu paahdettu feta

1 pkt fetaa
1 rkl hunajaa
pari oksaa rosmariinia
suolaa ja mustapippuria

Leikkaa feta paloiksi ja laita leivinpaperin päälle. Laita fetojen päälle muutama rosmariinin oksa ja valuta hunaja fetojen päälle. Rouhi myllystä päälle vielä hiukan suolaa ja pippuria. Paahda fetaa 250 asteisessa uunissa n.10 minuuttia, kunnes feta on saanut hiukan väriä. Voit valmistaa fetan myös grillissä, jos haluat. Tarjoa salaatin ja marinoidun raparperin kanssa.

Tälle annokselle suosittelemme ehdottomasti Gaian Thalassitis-viiniä santorinilta. Assyrtiko-rypäle tuottaa alkuperäisessä ympäristössään mineraalisia, raikkaita valkoviinejä, vaikka ilmasto on kuuma kuin mikä. Sopii hyvin fetalle kuten kuvitella saattaa.

Olutvaihtoehtona suosittelemme salaatille vehnää, Alkon valikoimasta kannattaa suosia kotimaista Bryggerin Weizenia. Sopivan raikas pullote kevyehkölle ja yrttiselle alkuruualle.

Kookoslohiburger, raparperisalsaa, raparperichutneyta ja korianteripestoa

Kookoslohipihvi
150 g lohta/syöjä eli 600 gr yhteensä
1 kananmuna
1-2 dl kookoshiutaleita
suolaa,mustapippuria
1 limen mehun
öljyä paistamiseen

Poista lohifileestä nahka. Leikkaa lohi neljään osaan. Riko kananmuna lautaselle ja kaada kookoshiutaleet toiselle lautaselle. Ripottele kookoshiutaleiden sekaan maun mukaan suolaa ja pippuria. Leivitä kalanpalat. Käytä kala ensin kananmunassa ja sitten pyörittele kookoshiutaleita kalan jokapuolelle. Paista kuumalla pannulla/grillissä n.8-12 minuuttia, kunnes lohi on sisältä kypsää. Tarjoa burgersämpylöiden, salsan, chutneyn, korianteripeston ja salaatinlehtien kanssa. 
Raparperisalsa
2 dl paloiteltua raparperi
1 chili
1 limen mehu
etikkaa, suolaa, sokeria

Laita kaikki kulhoon, anna tekeytyä vähintään pari tuntia

Raparperichutney
5 raparperin vartta
1 sitruunaruoho
1 limen kuori
ripaus korianteria
sokeria 5 rkl, suolaa, viinaetikkaa maun mukaan

Laita kaikki aineet kattilaan, keitä kunnes rakenne on chutneymainen.

Korianteripesto
1 puntti korianteria
0.5 dl öljyä
suolaa
pippuria
raastettua parmesania, jos haluat.

Laita kaikki ainekset purkkiin ja aja tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla

Briossiset Burgersämpylät

3 munaa
80 g voita
350 g jauhoa
0,75 dl maitoa
hiivaa
7 g suolaa (reilu tl ?)
sokeria 20 g

Tällä ohjeella saat kuohkeita briossisämpylöitä. Sekoita ensin munat, maito, hiiva ja sokeri. Lisää sitten jauhot sekoittaen taikinaan. Lisää lopuksi huoneenlämpöinen voi, vaivaa parikymmentä minuuttia. Jätä taikina kohoamaan puoleksi tunniksi lämpimään kelmulla peitettynä. Laita tämän jälkeen taikina jääkaappiin jäähtymään pariksi tunniksi, kylmää taikinaa on helpompi työstää. Kun taikina on viileää, muotoile siitä sopivan kokoisia sämpylöitä, anna lämmetä pellillä ja kohota kaksinkertaisiksi. Voitele munalla. Paista 175-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Laita lisäksi burgereiden väliin salaatinlehtiä ja hakattua kevätsipulia. Voit tarjota burgerit joko itsetehtyjen ranskalaisten tai grillattujen kasvisten kanssa.

Hiemam aasiaan vivahtavan pääruuan kanssa suosittelmme Uudesta-Seelannista tulevaa Chardonnay-viiniä. Old Coach Roadin limettiset aromit ja reipas happo tukevat hyvin burgeriin ahdettuja chilisiä, raparperisen hapokkaita ja osin makeitakin lisukkeita.

Olutvaihtoehdolta kaivataan myös rapsakkuutta, ja IPA täyttää tämän tarpeen. Maku Brewingin IPA on loistava kotimainen vaihtoehto. Humalaa löytyy juuri sopivasti, ja myös tässä on annokselle sopivaa sitruksisuutta.  

Raparperiposset ja rommilla maustettua raparperihilloa

Raparperiposset 

4 dl kuohukermaa
1.5 dl raparperin mehua
1 dl sokeria

Mehusta raparpereista mehu morttelissa tai mehulinkolla. Keitä kerma ja sokeri kattilassa 3 minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon raparperin mehu. Kaada seos annosmaljoihin ja anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, mutta mielummin yön yli.

Jos sinulla ei ole käytössä raparperimehua, niin voit korvata raparperimehun tuorepuristetulla limen mehulla.

Rommilla maustettu raparperihillo

1 dl pilkottua raparperia
0.5 dl sokeria
0.5 dl vettä
1 tl kanelia
1 rkl rommia

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä kunnes raparperit on pehmennyt. Voit tarvittaessa soseuttaa hillon bamixilla, jos haluat. Tarjoa raparperipossetin kanssa.

Viiniksi makeaa Itävallasta. Lenz Moserin takuuvarmra Trockenbeerenauslese on riittävän makea ja toisaalta reippaan hapokas, eikä viini takuulla jää jälkiruuan jalkoihin. Toimii myös sellaisenaan jälkiruuan jälkiruokana, jos posset ei täytä makean mentävää koloa mahassasi.

Toivottavasti saamme nauttia aurinkoisesta juhannuksesta. Jos emme saa nauttia lämpimästä yöttömästä yöstä niin kaikki reseptit onnistuvat mainiosti myös kotioloissa.

Viinirikasta ja paljon hyvää ruokaa sisältävää Juhannusta 2015 kaikille lukijoille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti