Tilailimme kesäksi valkkareita Decantalosta, ja näiden joukkoon eksyi taannoisen punaviinitilauksen myötä tutuksi tulleen Ribeira Sacran alueen tuottajan, Dominio do Bibein, Lapola-niminen valkoviini.
Viinissä on 75 % albarinoa, 20 % godelloa ja 5 % dona blancaa. Näistä kaksi jälkimmäistä ovat Luoteis-Espanjan natiivilajikkeita joita ei juuri muualla viljellä. Noin 100-vuotiaat viiniköynnökset kasvavat 400-750 m metrenpinnan yläpuolella. Viini käy hitaasti viileässä, ja sen jälkeen siitä osaa kypsytetään 8 kuukautta ranskalaisessa tammessa ja osaa vastaava aika itävaltalaisissa puusammioissa.
Viini on kalpean sitruunankeltainen väriltään. Sen tuoksussa on selkeää pähkinäisyyttä, tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta, hedelmäpuolella keltaista luumua ja hillottua sitruunaa. Lisäksi tuntuu selkeä minttuinen aromi. Suussa viini on tekstuuriltaan rikas. Suussa viini on tuoksun antamaa odotusta raikkaampi. Siinä makuapaletille nousee valkokukkaisuutta ja sitruunaisuutta. Jälkimaussa on oksidatiivisia piirteitä, mutta myös kohtalaisen tuntuvaa hapokkuutta joka pitää huolen raikkaudesta.
Kyseessä on huomattavan kompleksinen viini, joka kehittyy lasissa erittäin miellyttävästi. Tämä menee Copatinton kommenttia noudatellen triplapeukutuskategoriaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti