Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


lauantai 23. maaliskuuta 2019

Henri Maire Château Chalon

kuva: domaines henri maire
Juran alueen viinit, etenkin valkoiset savagninit, ovat olleet viimeiset viisi vuotta kuumaa hottia, joskin Jura-buumi alkaa olla jo ohittanut huippunsa. Juran alueen erikoisuudet eivät kuitenkaan ainakaan Suomessa koskaan nousseet suurempaan tunnettuuteen, joten nyt on hyvä esitellä yksi näistä.

Vin Jaune on viini, joka valmistetaan hyvin kypsistä, ei kuitenkaan jalohomeisista savagnin-rypäleistä. Viininvalmistusprosessi on pitkä, sillä viiniä kypsytetään vuosia tammitynnyreissä joita ei kypsytyksen aikana täydennetä. Tältä osin valmistusprosessi muistuttaa fino-sherryn valmistusta: Tynnyreihin kehittyy erityisistä hiivakannoista kelmu, joka peittää viinin pinnan ja suojaa sitä hapettumiselta. Vin jaunea valmistetaan muillakin Juran alueilla kuin Château Chalonissa, mutta tämä alue on erikoistunut vain Vin Jaunen tuotantoon ja tuotantoa koskevat säännöt ovat siellä muita alueita tarkemmat. Sherrystä poiketen Vin Jaune kypsyy yhdessä tynnyrissä eikä solera-järjestelmässä, joten siihen merkitään pullotuksen jälkeen vuosikerta. Sherryn tapaan tämä osin oksidoitunut viini kestää pullokypsytystä vuosikymmeniä.

Mairen suvulla on  taustalla satojen vuosien viininviljelyhistoria Juran alueella. Domaine Henri Maire on tuottanut viiniä tällä nimellä 1930-luvulta lähtien ja laajentunut pikku hiljaa yhdeksi alueen suurimmista tuottajista: Henri Maire peri 2,6 hehtaaria viinitarhoja vuonna 1939 ja nyt 80 vuotta myöhemmin talo omistaa yli 300 hehtaaria tarhoja. Tosin koko tuottaja on vaihtanut omistajaa, ja nykyisin Henri Maire on osa Boissetin perheen useamman kymmenen tilan viinikonglomeraattia.

Chateau Chalonin alueella H. Mairen tarhat sijaitsevat 250-400 metrin korkeudessa etelään ja lounaaseen jyrkästi viettävillä tarhoilla. Kalkkikiviset jyrkänteet suojaavat tarhoja pohjoisesta tulevilta ilmavirtauksilta, joten ne ovat alueen muihin tarhoihin nähden lämpimiä.

Sato korjataan lokakuussa, savagnin-rypäleet puristetaan ja mehu käytetään viiniksi. Viini laitetaan 228 litran tammitynnyreihin jotka varastoidaan kellariin kypsymään 6 vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi alueen sääntöjen mukaan. Kellarin lämpötila vaihtelee vuodenaikojen mukaan, mikä edistää viinin haihtumista tynnyrin lautojen läpi: Viinin pinta laskee ja luo ilmatilan tynnyrin yläosaan. Viinin pintaan muodostuu hiivaketto, joka suojaa hapettumiselta ja tuottaa samalla nesteeseen omat arominsa. Kypsytyksen jälkeen viini pullotetaan 62 senttilitran pulloon: Tämän sanotaan olevan määrä, joka yhdestä litrasta on jäljellä pitkän tynnyrikypsytyksen jälkeen.

Aromeitaan Henri Mairen CC on omenankotainen, pähkinänen ja sienimäinen ja eksoottisen mausteinen. Tuoksussakin on jotakin umamisen täyteläistä, mutta samalla suolaisen merellistä ja selkeästi sherrystä muistuttavaa. Suussa viini on täyteläinen. Hapokkuus on hillittyä. Aromeista umamisuus korostuu suussa, keskipaletilla tuntuu kuivattua omenaa ja omenankotaa ja jälkimaussa esiin nousee pähkinäisyyttä. Maku on pitkä.

Viini oli erinomainen pari juustoille: viinin pähkinäisyys ja ylikypsä omenaisuus pelasivat hyvin yhteen erityisesti kovan vuohenmaitogoudan kanssa. Alkon valikoimasta ei Château Chalonia löydy, mutta saman tyylin viineistä Roletin Vin Jaune löytyy 'nettikaupasta' jos Keltaisiin Viineihin haluaa tutustua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti