Tamperelaisen pariskunnan seikkailuja viinin ja ruuan ympäriltä. Rakastamme vanhan maailman viinejä, mutta maistamme mielenkiinnolla kaikkea ja kaikkialta. Talvella pääpaino on punaisissa, kesällä maistelemme voittopuolisesti valkoviinejä. Kuplivia maistamme tasaisesti vuoden ympäri, näille aika on aina oikea! Ruokaa laitamme rakkaudella alusta alkaen: mitä tuoreemmista raaka-aineista, sitä parempi. Ruokapöydässämme on aina tilaa ystäville!


perjantai 15. tammikuuta 2016

Tammikuun kausimenu: Pääruuaksi maksaa ja mustajuurta

Maksaruuat ovat mielestämme Suomessa hieman aliarvostettuja, koska kaikilla tuntuu olevan trauma kouluaikojen maksakastikkeesta. Mutta mikä olisi parempaa talviruokaa, kun herkulliset paistetutut maksaviipaleet ja juureksista tehty pyre? Annosta raikastamaan vielä pakkasen kätköistä löydetyt punaherukat ja niiden seuraksi hieman omenaa. Omnomnom...

Paistettua maksaa, mustajuuri-dijonpyrettä ja punaherukka-omenakompottia

Ruisleivitettyä  ja paistettua maksaa

Me käytimme poron maksaa, kun sitä pakkasessa oli. Voit käyttää myös karitsan- tai naudanmaksaa saatavuuden mukaan.

150 gr/hlö maksaa 
suolaa
pippuria
0,5 dl ruisjauhoja
voita/öljyä paistamiseen

Poista maksasta kalvot ja leikkaa viipaleiksi. Kuivaa maksa paperiin. Sekoita lautasella ruisjauhot, suola ja pippuri. Lämmitä pannu kuumaksi. Lisää pannulle öljyä ja voita. Paista leivitettyjä maksoja 1-2 min/puoli, jos haluat tarjota ne mediumina. Paista hieman kauemmin, jos haluat kypsää maksaa. (Voit myös kypsentää maksat loppuun uunissa, jos teet isompaa satsia: paista tällöin kypsäksit tarkoitetut ensin pannulla ja kypsennä ne loppuun uunissa sillä välin kun paistat loput mediumiksi) Tarjoa mustajuuripyreen ja omenakompotin kanssa.

Dijonilla maustettu mustajuuripyre

500gr mustajuuria
1 iso peruna
1 dl kermaa
50 gr voita
2-4 rkl dijon-sinappia
suolaa
pippuria
0,5 dl ruohosipulia

Kuori mustajuuret nopeasti juoksevan veden alla. Laita mustajuuret kylmään veteen ja keitä ne heti, etteivät ne tummu. Kun mustajuuret ovat kypsiä, kaada keitinvesi pois. Soseuta mustajuuret ja lisää sinappi, voi ja kerma. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Sekoita viimeiseksi pyreen joukkoon hienonnettu ruohosipuli.

Punaherukka-omenakompotti

1 dl punaviinimarjoja
1 granny smith-omena
0,5 dl valkoista balsamicoa
suolaa
sokeria
pippuria

Kuori ja pilko omena. Laita kattilaan balsamicon kanssa kiehumaan omenakuutiot ja jäiset punaviinimarjat. Keitä kunnes omenat ovat melkein kypsiä. Mausta kompotti suolalla, sokerilla ja pippurilla maun mukaan. Voit tarjota kompotin kylmänä tai lämpimänä maun mukaan. 

Jos haluat voit tarjota annoksen kanssa vielä uunijuureksia, mutta ne eivät ole pakollisia. 

Viininä annoksen kanssa suosittelemme kahta samalta alueelta Italiasta tulevaa viiniä. Jos haluat panostaa tarjoa annoksen kanssa Caprilin Brunello di Montalcinoa 2010. Muista dekantoida viini paria tuntia ennen tarjoilua. Jos haluat pihistää viinissä niin tarjoa annoksen kanssa Brunellon pikkuveljeä Rosso di Montalcinoa. Frescobaldin Campo ai Sassi 2014 tarjoaa annokselle hyvän vastuksen ja raikastaa mukavasti annosta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti