Paistettua maksaa, mustajuuri-dijonpyrettä ja punaherukka-omenakompottia
Ruisleivitettyä ja paistettua maksaa
Me käytimme poron maksaa, kun sitä pakkasessa oli. Voit käyttää myös karitsan- tai naudanmaksaa saatavuuden mukaan.
150 gr/hlö maksaa
suolaa
pippuria
0,5 dl ruisjauhoja
voita/öljyä paistamiseen
Poista maksasta kalvot ja leikkaa viipaleiksi. Kuivaa maksa paperiin. Sekoita lautasella ruisjauhot, suola ja pippuri. Lämmitä pannu kuumaksi. Lisää pannulle öljyä ja voita. Paista leivitettyjä maksoja 1-2 min/puoli, jos haluat tarjota ne mediumina. Paista hieman kauemmin, jos haluat kypsää maksaa. (Voit myös kypsentää maksat loppuun uunissa, jos teet isompaa satsia: paista tällöin kypsäksit tarkoitetut ensin pannulla ja kypsennä ne loppuun uunissa sillä välin kun paistat loput mediumiksi) Tarjoa mustajuuripyreen ja omenakompotin kanssa.
Dijonilla maustettu mustajuuripyre
500gr mustajuuria
1 iso peruna
1 dl kermaa
1 dl kermaa
50 gr voita
2-4 rkl dijon-sinappia
suolaa
pippuria
0,5 dl ruohosipulia
Kuori mustajuuret nopeasti juoksevan veden alla. Laita mustajuuret kylmään veteen ja keitä ne heti, etteivät ne tummu. Kun mustajuuret ovat kypsiä, kaada keitinvesi pois. Soseuta mustajuuret ja lisää sinappi, voi ja kerma. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan. Sekoita viimeiseksi pyreen joukkoon hienonnettu ruohosipuli.
Punaherukka-omenakompotti
1 dl punaviinimarjoja
1 granny smith-omena
0,5 dl valkoista balsamicoa
suolaa
sokeria
pippuria
Kuori ja pilko omena. Laita kattilaan balsamicon kanssa kiehumaan omenakuutiot ja jäiset punaviinimarjat. Keitä kunnes omenat ovat melkein kypsiä. Mausta kompotti suolalla, sokerilla ja pippurilla maun mukaan. Voit tarjota kompotin kylmänä tai lämpimänä maun mukaan.
Jos haluat voit tarjota annoksen kanssa vielä uunijuureksia, mutta ne eivät ole pakollisia.
Viininä annoksen kanssa suosittelemme kahta samalta alueelta Italiasta tulevaa viiniä. Jos haluat panostaa tarjoa annoksen kanssa Caprilin Brunello di Montalcinoa 2010. Muista dekantoida viini paria tuntia ennen tarjoilua. Jos haluat pihistää viinissä niin tarjoa annoksen kanssa Brunellon pikkuveljeä Rosso di Montalcinoa. Frescobaldin Campo ai Sassi 2014 tarjoaa annokselle hyvän vastuksen ja raikastaa mukavasti annosta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti